Ga naar de inhoud
RTL Wonen

De moderne boerderij van Marco en Lisa uit De Perfecte Verbouwing

In aflevering drie van het nieuwe seizoen van De Perfecte Verbouwing gingen twee architecten de strijd aan om de gezinsboerderij van Marco (50) en Lisa (49) aan te pakken. Het doel? De woning met de onpraktische, ouderwetse stijl werd omgetoverd tot een eigentijdse woning. Alle wensen werden afgevinkt met een fenomenale woning als eindresultaat.

Vijf jaar geleden begonnen Marco (50) en Lisa van Dijk (49) aan hun zoektocht naar een nieuwe woning. De drukte in Rotterdam waren ze helemaal beu en dus gingen ze op zoek naar meer rust. Ze ruilden het drukke stadsleven daarom in voor een leven op de Veluwe. De boerderij waar zij helemaal verliefd op werden voldeed alleen nog niet aan hun wensen. Lisa schaamde zich zelfs een beetje om bezoek uit te nodigen en kon nog niet met trots zeggen dat het huis echt staat voor wie zij zijn. “Hoe iemand is zie je vaak terug in het huis. Maar dit zijn wij niet”, vertelt Lisa voor het grote verbouwproject startte.

De familie van Dijk bestaat uit een warm gezin van zes, waarvan de oudste inmiddels al is uitgevlogen. De kinderen Lucas (20), Senna (15) en Tristan (11) wonen nog thuis en hebben voorlopig nog geen plannen om het huis binnenkort te verlaten.

Niks
Elke week de leukste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

De indeling van de benedenverdieping

Het stel heeft de bovenverdieping al verbouwd. Hier zijn twee leuke slaapkamers gecreëerd voor de jongste kinderen. Het echte probleem zat hem dan ook niet in de bovenverdieping, maar op de begane grond. Het is een oude boerderij uit 1925 met een schattig “broodbakhuisje” eraan vast. Hoewel dit voor extra woonruimte zorgt, leverde het ook ongemakken op.

De indeling van de boerderij was namelijk allesbehalve logisch. Wanneer Lucas vanuit zijn slaapkamer naar de keuken wil, moest hij eerst door de slaapkamer van Marco en Lisa. Desondanks was de familie heel erg blij met de plek van het huis en de karakteristieke elementen van de boerderij. Het was daarom ook een uitdaging voor de architecten om dit te behouden.

Architecten Maxim Winkelaar en Britta van Egmond gingen de competitie aan om een woning te ontwerpen waar alle wensen van Marco, Lisa en de kinderen samenkomen. Maar liefst één van de architecten kreeg de kans om hun ontwerp tot leven te zien komen op de Veluwe, uitgevoerd door de bewoners zelf. 

Een nieuw bakhuisje

Britta liet Marco en Lisa via de VR-bril zien wat voor effect het kan hebben als je alleen een paar muren verwijdert. Plotseling ziet de woning er dan ruimtelijk en minder hokkerig uit! In het ontwerp van Britta zit de nieuwe woonkamer aan de voorkant van het huis. Deze bereik je vanaf de nieuwe leefkeuken via de werkplek in de hal. Hierdoor staan de ruimtes toch met elkaar in verbinding.

De indeling van het bakhuisje was natuurlijk een groot obstakel voor de bewoners. Britta pakt dit probleem dan ook effectief aan in haar ontwerp. “Ik heb ervoor gekozen om het oude bakhuis te slopen en er een nieuw bakhuis voor in de plaats te zetten. Alle maatvoeringen waren het net niet”, legt ze uit aan Marco en Lisa. De doorgang naar het huis is daarbij niet langer een smal gangetje, maar een splinternieuwe tuinkamer met een lange gezinstafel.

Een groot geheel

Maxim vond de keuze van Britta om de woonkamer op de oorspronkelijke plek van het huis te plaatsen vrij logisch, toch ziet zijn ontwerp er weer totaal anders uit. De slaapkamers blijven aan de voorkant van het huis. Wél is er gedacht aan een geluiddempende oplossing tussen de twee kamers: een gedeelde inloopkast. Het belangrijkste is dat Lucas nu niet meer door de slaapkamer van zijn ouders hoeft om zijn eigen kamer te bereiken.  

Daarnaast heeft Maxim de hoogte van het huis optimaal benut. Om te zorgen voor een perfecte verbinding tussen de leefkeuken en de woonkamer is het bakhuisje aan de woning vast gebouwd. Het dak van dit huisje is verlengd door het te voorzien van een prachtige veranda met een uitkijk op de tuin.

Wat ga je dan kiezen?

Het lastige is dat beide architecten aan alle wensen hebben gedacht. Lisa wist dan ook niet direct een keuze te maken, maar Marco heeft enigszins een voorkeur voor Maxim zijn ideeën. Kiezen ze voor het ontwerp met het nieuwe bakhuis, de verbindende tuinkamer en de mooie leefkeuken, of behouden ze het bakhuis en kiezen ze voor een enorme keuken en een riante woonkamer? De kinderen mochten hier uiteraard over meebeslissen, maar ook zij zaten niet op één lijn. Zonder al te veel discussie is het gezin uiteindelijk toch tot een keuze gekomen, namelijk het ontwerp van Britta!

De verbouwing werd uitgevoerd in twee delen. Allereerst werd het bakhuisje gesloopt. Pas wanneer dit helemaal achter de rug was, is het huis verbouwd. Marco en Lisa boffen maar met hun grote gezin, want om kosten te besparen hielp ieder een handje mee met het sloopwerk.

Financiële dilemma’s

Het minder goede nieuws was dat het er even op leek dat de verbouwing alleen bij het bakhuisje zou blijven, omdat alle prijzen drastisch omhoogschoten door de crisis. Continu bleef het stel budgetteren om alles maar rond te krijgen. Om te voorkomen dat de verbouwing geremd zou worden, zijn ze opnieuw naar de hypotheekadviseur gegaan om een extra financiële buffer aan te vragen. Toen dit ook geen oplossing bood vreesden Marco en Lisa het huis te moeten verkopen.

Nadat de hypotheekaanvraag plotseling werd goedgekeurd is het gezin gezamenlijk gaan interieurshoppen als beloning voor het harde werk. Vooralsnog was het nodig om op andere vlakken wat concessies te doen. “We hadden de ramen graag willen vervangen, maar helaas was daar echt geen geld meer voor. Het is allemaal zó duur, daar krijg ik stress van”, vertelt Lisa teleurgesteld.

Eindelijk met trots bezoek ontvangen

Hoewel het bijna onmogelijk leek om het exacte ontwerp van Britta na alle tegenslagen te realiseren, namen Marco en Lisa haar trots mee in een rondleiding door het huis. Wat betreft het interieur zijn er minimale verschillen met het ontwerp van Britta, maar de verbouwing is 100% volgens het oorspronkelijke plan. Zo is er van de kleine gedateerde keuken een ruime leefkeuken gemaakt, waar plek is voor het hele gezin. “Het was een lange, intensieve rit. Al het sloopwerk hebben we natuurlijk zelf uitgevoerd en het bouwproces was heel spannend”, vertelt Marco.

Hoe lastig het dan ook was, het is Marco en Lisa toch gelukt om de binnen- én buitenkant van de boerderij aan te pakken. Weliswaar met een groter budget dan waar zij op gerekend hadden. Van het maximale budget van 190.000 euro waren ze uiteindelijk ongeveer 240.000 euro kwijt.

Fotocredits:

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: