Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Weinig geduld? Dit zijn dé 5 tips om planten sneller te laten groeien

Beeld © iStock

Tuinieren is ontzettend leuk om te doen, maar is het niet nóg leuker als je ook snel resultaat ziet? Als jij iemand bent met niet al te veel geduld, dan duurt het je waarschijnlijk vaak ook iets te lang voor je eindelijk kunt genieten van de mooiste, kleurrijke bloemen in je tuin of nieuwe bladeren aan je kamerplant. In dat geval kunnen deze tips helpen om de groei te stimuleren.

1. De juiste plek in huis of tuin

Elke plant vraagt weer om een andere verzorging. Zorg er daarom voor dat je op de hoogte bent van de behoeften van jouw plant. Zo zijn er planten die het liefst de hele dag in het zonnetje staan, terwijl anderen gevoeliger zijn voor droogte en direct zonlicht. Op basis van deze behoeften kies je dan een passende plek uit.

2. Plantenvoeding

De juiste potgrond bevordert snelle en gezonde plantengroei, omdat het planten de voedingstoffen geeft die ze nodig hebben. Welke potgrond, compost of meststoffen je plant nodig heeft is echter geheel afhankelijk van de plant. Zuurminnende planten vragen bijvoorbeeld om een andere soort voeding dan planten die het liefst in een neutrale of alkalische grond staan. Bekende bestanddelen in potgrond zijn onder andere tuinturf, kalk en meststof.

Lees je in over hoe vaak je de potgrond moet verversen en de hoeveelheid die je hiervoor gebruikt. Ben je op zoek naar een budgetoplossing voor plantenvoeding? Dan kan je ook voedingsresten omtoveren tot plantenvoeding.

Niks
Elke week de leukste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

3. Hoogwaardige zaden

Met de beste zaden geef je de toekomstige plant een vliegende start. Kies daarom voor gezonde zaadjes die vrij zijn van plagen en ziekten.

4. Water

Een van de belangrijkste tips is om de plant voldoende water te geven, maar zeker niet te veel. Ook hierin verschilt de behoefte per soort, maar het is over het algemeen raadzaam om de grond regelmatig aan te voelen. Zorg ervoor dat de grond in ieder geval niet extreem droog wordt. Het beste kun je dan 'de knokkeltest' doen: steek je vinger tot twee vingerkootjes diep in de aarde en kijk daarna of er aarde aan je vinger blijft plakken. Komt je vinger er nagenoeg schoon uit, dan heeft 'ie water nodig. Zit je vinger onder de aarde, dan heeft 'ie voorlopig nog even geen dorst. 

5. Snoeien en knippen

Ze zeggen niet voor niets: 'Snoeien doet groeien!' En dat klopt ook, want juist wanneer je uitgebloeide bloemen en overwoekerde planten snoeit, kan dit weer nieuwe groei stimuleren. Bovendien houd je de plant op deze manier mooi in vorm.

Fotocredits:

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: