Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Van deze 6 voedselresten kun je perfecte plantenvoeding maken

Op zoek naar plantenvoeding voor je tuin? Die haal je gewoon uit je keuken. Veel voedingsresten lenen zich namelijk uitstekend om compost van te maken. Breek het in kleine stukjes of maak er een plantensmoothie van en je planten groeien als nooit tevoren. De ultieme budget-hack voor je tuin!

Sinaasappelschillen

De schillen van een sinaasappel zijn eigenlijk een hele voordelige meststof. Breek wat sinaasappelschillen in kleine stukjes en strooi het mengsel op de grond of vermeng het met de aarde. Binnen een korte tijd zal de grond de sinaasappelschillen opnemen en composteren. Dit werkt overigens ook uitstekend om insecten en katten weg te houden!

Daarnaast heeft het toevoegen van sinaasappelschillen een verzurende werking voor de grond. Dit is dus ideaal als je de zuurtegraad van de tuin wil verhogen, maar minder geschikt voor planten die vragen om een alkalische grond.

Eierschalen

Wanneer eierschalen heel fijn worden vermalen zijn ze een geweldige bron van calcium. Planten als geraniums en lavendel hebben dit nodig voor een gezonde groei. Was de eierschalen, laat ze drogen en breek ze in hele kleine stukjes voor je ze in de grond mengt. Je maakt de grond hier niet alleen alkalischer mee, maar het helpt ook om slakken te weren!

Niks
Elke week de leukste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Kookvocht

Normaal gesproken giet je het kookwater van je rijst of aardappelen misschien door de gootsteen, maar wist je dat hier nog voedingsstoffen in zitten waar je plant heel blij van wordt? Het water bevordert de opname van de plantenvoeding en vocht, wat ervoor zorgt dat je de planten minder hoeft te bemesten én minder vaak water hoeft te geven. Rijstwater bevat bijvoorbeeld een goeie dosis fosfor en kalium. Dit is essentieel voor de gezonde plantengroei.

Koffiedik

Koffiedik heeft diverse voordelen. Het trekt wormen aan en helpt tegelijk om slakken weg te houden. Wormen zijn namelijk effectief voor het maken van compost. Als je vers koffiedik gebruikt zal het erg zuur zijn, maar wanneer je het gebruikte koffiedik afspoelt heeft het een neutrale PH-waarde van 6,5 en heeft het dus geen invloed meer op de zuurtegraad van de grond. Hierdoor is het ook geschikt voor planten die vragen om een alkalische grond.

Notendoppen

Door notendoppen in stukjes te breken en ze over de grond te verdelen, voorkom je over het algemeen de groei van onkruid. Daarbij kunnen de schelpen van pistachenoten een effectief middel zijn om slakken af te schrikken én is de mulch van pecannoten een goede plantenvoeding voor zuurminnende planten.

Zo
Lees ook
Zo test je de zuurtegraad van de grond in de tuin

Bananenschillen

Bananenschillen zijn een bron van kalium, calcium, magnesium en fosfor. Al deze mineralen en voedingsstoffen zorgen ervoor dat je planten sneller groeien, terwijl het ongedierte afschrikt. Kook je bananenschillen in water, zeef de vloeistof en gieter het bij je plantjes om ze een flinke kaliumboost te geven.

Zo
Bananenschillen over?
Zo gebruik je een bananenschil als plantenvoeding

Bron: To Good To Go

Fotocredits:

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: