Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Zo verwijder je eenvoudig haren uit je vloerbedekking en vloerkleden

De stofzuiger alleen lukt het niet altijd om (dieren)haren te verwijderen. Soms is er nét wat meer nodig om de haren van bepaalde stoffen af te krijgen. Met een paar handige hulpmiddelen kom je al een heel eind.

Dagelijks stofzuigen

Er zijn nou eenmaal huisdieren, zoals honden en katten, die gedurende de dag flink wat haren verliezen. De vloerbedekking en de kleden schoonmaken kan dan een vervelend en intensieve taak zijn met de verkeerde stofzuiger of een ongeschikt mondstuk. Gebruik daarom een mondstuk dat speciaal geschikt is voor je vloerbedekking om te voorkomen dat je onnodig vaak over het oppervlak heen moet.

Voor de beste resultaten is het belangrijk om wekelijks of zelfs dagelijks te stofzuigen om het netjes bij te houden. Het is tenslotte wel zo aangenaam voor jezelf én visite, want de haren en huidschilfers van huisdieren kunnen zorgen voor allergieklachten.

Niks
Elke week de leukste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Hulpmiddelen

Bezem

Een rubberen bezem met een lange steel helpt enorm goed om zowel mensen- als dierenharen te verzamelen, zonder dat het je veel lichamelijke inspanning kost. Een andere harde borstel met stijve borstelharen kan ook helpen.

Raamwisser

Eigenlijk werken heel veel hulpmiddelen gemaakt van rubber bij het verwijderen van haren, zo ook een raamwisser! Dit is een eenvoudige tool die je vast al hebt liggen. Door de wisser stevig over het vloerkleed te halen kleven haren eraan vast.

Pluisroller of pluisverwijderaar

Een pluisroller gebruik je misschien alleen voor je kleding, maar het is ook een effectief hulpmiddel voor het verwijderen van haren. Het nadeel van een kleine roller is dat het je net wat meer moeite kost dan een bezem met een lange steel. Er bestaan varianten met plakstrips (zoals de foto bovenaan dit artikel), maar ook met karteltjes zoals de afbeelding hieronder. 

Laat de baking soda het werk doen

Als je iets meer tijd hebt om de haren te verwijderen, kan je ook een dunne laag baking soda over de vloerbedekking of het kleed verspreiden. Laat dit vervolgens een nachtje inwerken. In de ochtend zal het een stuk gemakkelijker zijn om de haren te verwijderen met de stofzuiger! Het zuiveringszout maakt de haren makkelijker los én absorbeert ook nog de eventuele nare geurtjes.

Tip

De grote schoonmaak voorkomen is natuurlijk een beter idee. Het advies is daarom om je dieren niet in huis te borstelen, maar probeer dit zo veel mogelijk buiten te doen. Dierenarts Piet geeft hier advies hoe je met verharende honden omgaat.

Alles
Advies van Dierenarts Piet
Alles wat je moet weten over de verzorging van verharende honden

Fotocredits:

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: