Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Allergieklachten? Deze materialen zijn geschikt voor jouw beddengoed

Word jij regelmatig wakker met een verstopte neus of niesaanval? Dan kan het zijn dat je te maken hebt met een huisstofmijtallergie. En laten die huisstofmijten nou precies overal in je bed te vinden zijn: in je dekbed, je matras en ja, ook in je hoofdkussen. De hoeveelheid is gelukkig te beperken met het juiste beddengoed, waardoor de allergieklachten ook sterk verminderen.

Matrassen

Een hypoallergeen matras zou moeten voorkomen dat huisstofmijten het matras binnendringen en zich erin nestelen. Zo zijn er bepaalde matrassen die een antibacteriële behandeling hebben gehad, wat een beschermend laagje creëert.

Matras-, dekbed- en kussenhoezen

Voor mensen met een huisstofmijtallergie worden er speciale, fijngeweven hoezen ontwikkeld waar de huisstofmijten minder goed doorheen kunnen. Daarnaast kan het ook helpen bij het voorkomen van schimmelsporen en pollen.  

Niks
Elke week de leukste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Speciaal wasmiddel

Ook bestaan er speciale  hypoallergene wasmiddelen. Dit zijn dermatologisch geteste wasmiddelen die allergieklachten horen te verminderen. In veel gevallen zijn parfums, chemische stoffen en kleurstoffen beperkt of uitgesloten in deze producten. Let wel op dat er ook misleidende hypoallergene wasmiddelen te koop zijn.

Tip

Was het beddengoed op minimaal 60 graden om de mijten en hun eitjes te doden. Je kan ook nog een paar druppeltjes tea tree-, eucalyptus- of pepermuntolie toevoegen aan je wasmiddel om ervoor te zorgen dat de huisstofmijten de wasbeurt niet overleven.

10
Andere manieren om je allergieklachten te verminderen
10 manieren om huisstofmijt te bestrijden in huis

Textielen

Ondanks dat er veel hypoallergeen beddengoed te vinden is, is er ook bepaald textiel dat effectief kan zijn om het verschil te maken in je allergieklachten. Wol is van nature goed in het afstoten van allergenen. Dit schrikt de huisstofmijten af, omdat het voor hen niet de ideale leefomgeving is. Wol is namelijk een ventilerende en temperatuurregulerende stof. Ook heeft bamboe een bacterie- en schimmelwerende werking. Helaas is het nadeel van wol en bamboe dat je het niet op 60 graden kunt wassen, terwijl je de huisstofmijten pas doodt vanaf deze temperatuur.

Kies daarom voor beddengoed dat sterk genoeg is om te wassen op temperaturen hoger dan 60 graden én was je beddengoed ook regelmatig. 

Hoe
Lees ook:
Hoe vaak verschoon jij je bed? Zo vaak moet het dus echt...

Fotocredits:

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: