Het begin van het nieuwe jaar is dan wel niet de tijd om nieuwe beplanting aan te planten, maar het is wel een goed moment om alvast na te denken over de invulling van je tuin voor komend voorjaar. Zo kun je denken over het creëren van een nieuwe zithoek maar ook aan meer biodiversiteit in je tuin. Wij hebben een aantal planten verzameld waar veel insecten op af komen. Precies wat we willen!
Bijna alle planten die je in je tuin kunt zetten vergroten de biodiversiteit. Toch is er een aantal planten die allerlei verschillende insecten in het bijzonder aantrekken. Ze hebben allemaal een verschillende manier van bloeien en een andere kleur.
Guldenroede (Solidago virgaurea)
De Guldenroede is een plant met een gele bloem. Deze plant trekt niet alleen overdag dieren aan maar ook in de nacht. Overdag komen er veel zweefvliegen, bijen en hommels op af en in de nacht trekt de plant nachtvlinders aan. Zo is er ook een vlinder vernoemd naar de plant, namelijk de guldenroededwergspanner.
Slangenkruid (Echium vulgare)
Deze plant bestaat voor een groot deel uit meeldraden die erg op de tong van een slang lijken, vandaar ook de bijnaam Slangenkruid. De plant heeft prachtige blauwe bloemen waar veel bijen en vlinders op af komen. Ook de gevlamde grasmot komt op het slangenkruid af, dit is tevens de enige plant waar deze motten naar toetrekken.
Groot kaasjeskruid (Malva sylvestris)
Het kaasjeskruid heeft zijn naam te danken aan de ronde kaas, waar de plant erg op lijkt. Het heeft prachtige roze bloemen waar de honingbij op af komt en de kortsprietwespbij. Ook de distelvlinder en het kaasjeskruidkopje zijn grote liefhebbers.
Duizendblad (Achillea millefolium)
Het duizendblad bestaat uit grote witte schermen. De plant trekt vooral zweefvliegen, vlinders en bijen zoals de wormkruidbij aan.
Tip: Dit is een geneesplant die je in de thee kunt bereiden tegen koorts en menstruatiekrampen.

Wilde Marjolein (Origanum vulgare)
De wilde Marjolein heeft net zoals het grote kaasjeskruid erg mooie roze bloemen. Ook hier trekt de honingbij, maar ook andere wilde bijen en hommels naartoe. De plant heeft veel nectar waardoor de bijen grote liefhebbers zijn. De plant kan ook dienen als geneesmiddel tegen verkoudheidsklachten.
Zwarte toorts (Verbascum nigrum)
De zwarte toorts heeft een wat tegenstrijdige naam. In plaats van de kleur zwart heeft deze plant prachtige gele bloemen die rijkelijk de hoogte in groeien. Veel vlinders komen op deze plant af. Het is vooral een waardevolle plant voor de wespvlinders en de kuifvlinder.
Grote kaardenbol (Dipsacus fullonum)
De grote kaardenbol heeft lila kleurige bloemen met veel nectar, waardoor de bloem erg populair is onder bijen, hommels en vlinders. De zaadjes van deze plant worden graag gegeten door de distelvink.
Met deze prachtige planten creëer je niet alleen veel meer kleur in de tuin maar ook meer biodiversiteit.
Fotocredits: