Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Borrelende afvoer? Zo verhelp én voorkom je het!

Hoor je de afvoer in huis regelmatig borrelen? Dan kan dat op den duur best vervelend worden. Maar waardoor ontstaan deze geluiden eigenlijk, en nog belangrijker: hoe verhelp én voorkom je het? We leggen het uit.

Waarom borrelt een afvoer?

Wanneer de afvoer een borrelend geluid maakt kan dat gebeuren op momenten dat er elders in huis water wordt gebruikt en afgevoerd. Bijvoorbeeld wanneer het toilet wordt doorgespoeld, als iemand aan het douchen is of het bad leeg laat lopen. Er ontstaat dan vacuüm in de leiding, waardoor de lucht meestal in de gootsteen of in het toilet gezocht wordt, wat voor een borrelend geluid zorgt.

Ook kan het komen doordat de afvoer lichtelijk verstopt is. Het borrelende geluid is een signaal dat de afvoer niet volledig is verstopt maar dat er wel sprake is van een vernauwde afvoer.

Borrelende afvoer verhelpen

Wanneer de lucht in de gootsteen of het toilet wordt gezocht moet er een ontluchter geplaatst worden. Deze horen op de standleiding te zitten, waarbij de lucht via het dak weg kan. Wanneer je naast het borrelende geluid ook last krijgt van stankoverlast en je hebt al een ontluchter, dan kan het helpen om een extra ontluchter te plaatsen.

Wanneer de afvoer vernauwd is en lichtelijk is verstopt kan je het probleem verhelpen met een rubberen plopper. Deze kun je zowel in de wasbak, gootsteen, douche of in het toilet gebruiken. Wanneer je de plopper recht op de afvoer zet en het krachtig op en neer beweegt ontstaat er vacuüm waardoor het vuil los zou moeten schieten.

Als dit niet werkt kun je als alternatief ook huishoudsoda of baking soda mengen met kokend water en door de gootsteen spoelen. Dit lost vetresten op die de verstopping kunnen veroorzaken.

Wanneer ook dit niet werkt kan je de sifon losdraaien en schoonmaken, dit is de zwanenhals in de leiding. In deze bocht kan vuil, zeepresten, etensresten en haren zich ophopen. 

Tip: Zet er een emmer onder, want er staat vuil water in de zwanenhals.

Niks
Elke week de leukste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Borrelende afvoer voorkomen

Wanneer je in een ouder pand woont kan het zijn dat het leidingwerk van de woning niet meer in goede staat is. De leiding kan bijvoorbeeld doorgezakt zijn, waardoor de ontluchting vanaf het dak niet meer werkt. Dit kun je het beste door een bouwkundige laten controleren zodat je precies weet wat de status is en hoe je het kunt verhelpen.

Uiteraard is voorkomen natuurlijk altijd beter dan verhelpen. Daarom is het sowieso aan te raden om eens per twee weken wat kokend water met een paar druppels afwasmiddel door de afvoer te laten stromen. Het kokende water spoelt de hele afvoer schoon en het afwasmiddel lost de vetresten op. In plaats van afwasmiddel kan je ook soda gebruiken. Op deze manier onderhoud je de afvoer op de juiste manier en voorkom je het probleem.

Fotocredits:

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: