Ga naar de inhoud
RTL Wonen

De RTL Wonen tuinkalender

Gedurende het jaar zijn er meerdere klussen in de tuin die je moet doen. Maar, wanneer pak je nou wat op? Het snoeien van de haag, je lavendelplant of misschien de fruitbomen? Welk periode vraagt om welke klus? Wij hebben in grote lijnen voor je op een rij gezet wanneer je welke tuinklus uit kunt voeren.

De RTL Wonen Tuinkalender

Januari:
Het nieuwe jaar begin je altijd met een frisse start! Is het tuinhek kapot of heeft de schutting een losse plank? Waarom wachten tot de zomer als je ook nu aan de slag kunt gaan? Pak die klusjes meteen op. Voelt goed, toch?

Hangt de vorst in de lucht, dan is het ook slim om in deze periode de bodem van de tuin te beschermen met een laag compost of met extra bladeren en takken. Zo blijven bevriezen de wortels minder snel. 

Verder is het erg leuk om in januari alvast plannen te maken voor de komende maanden. Denk aan een nieuw zithoekje of aan nieuwe borders. Het is in januari overigens niet aan te raden om alvast nieuwe tuinplanten aan te planten, aangezien er nog vorst kan komen. 

Heb je appel- of perenbomen in je tuin? Dan kun je deze fruitbomen in de maanden januari, februari en maart snoeien. Doe dit wel alleen op momenten dat het droog is én niet vriest. 

Februari: 
In februari is het meestal net wat kouder dan in januari. Daarom is het goed dat de planten hopelijk in januari al een beschermlaag hebben gekregen tegen de vorst die mogelijk nog gaat komen.

Omdat het nog redelijk aan de koude kant is, is het ook deze maand af te raden om nieuwe planten in de tuin te zetten. Wil je toch bezig blijven, dan kun je spandraden of bindmaterialen langs de schutting plaatsen om later klimaten tegen te laten groeien.

Wil je de tuin helemaal omgooien en ga je voor een nieuw ontwerp? Dan kan dit artikel je misschien goed op weg helpen.

En had je de fruitbomen nog niet gesnoeid, dan kan dat deze maand ook nog! 

De
Heb je een vijver? Kijk dan hier (jan-juni)
De grote Eigen Huis & Tuin vijverkalender (januari-juni)

Maart:
In maart is de kou een heel stuk afgenomen en wordt het langzaam lente. Je kunt er van uitgaan dat de temperatuur niet meer onder het vriespunt komt te liggen. Kriebelen jouw handen om nieuw groen te planten? Dit is je moment!

Tip: wil je in de winter nog wat mooie kleuren in de tuin? Deze planten overleven de winter heel erg goed.

Daarnaast staan er waarschijnlijk heel wat planten met bruine, afgestorven bladeren in de tuin. Deze kun je terugsnoeien tot net boven de grond. Voorzie de bodem daarnaast van een laag verse en voedselrijke grond. Besproei dit vervolgens met water zodat de planten de voedingstoffen meteen goed kunnen opnemen. Check dit lijstje even op een aantal planten die je goed kunt terugsnoeien. 

Wanneer het langzaam warm wordt, schieten niet alleen de bloemen, maar ook het onkruid uit de grond. Op deze manieren kun je het goed verwijderen.

Tot slot is deze maand écht het laatste moment om je fruitbomen nog te snoeien én aan je moestuin te beginnen

April:
In de maand april zitten we midden in de lente, dus ook deze maand is perfect om de tuin aan te vullen met nieuwe planten. Heb jij veel schaduw in de tuin, dan is dit lijstje een hele mooie optie

Ook is dit een goed moment om de schutting of pergola te voorzien van een aantal mooie klimplanten.

Tip: geef alle planten ook meteen de juiste verzorging. Soms kan het in de lente al vrij droog en warm zijn. Ze hebben dan flink wat water nodig om goed te kunnen groeien. 

Daarnaast is april ook dé schoonmaakmaand. Heb je veel aanslag op tuinmeubels, terrastegels en vlonders dan is dit het perfecte moment om ze een schrobbeurt te geven. Dat kun je het beste zo doen!

    Mei:
    In de maand mei kan je ervan uitgaan dat de temperaturen zacht zijn en er regelmatig een lekker zonnetje schijnt. Als je de voorgaande tuinklussen een beetje hebt bijgehouden kun je al heerlijk van de tuin genieten. Heb je zin om nog wat te doen, dan kunnen onderstaande tips je op weg helpen:

    Wanneer je een moestuin hebt is dit een goede maand om een aantal nieuwe planten te zaaien. We hebben een heel lijstje voor je om je flink op weg te helpen. 

    Dacht jij er aan om deze maand het gras eens te maaien? Doe het nog even niet. Veel natuurorganisaties roepen al een paar jaar op om de grasmaaier in mei nog even in de schuur te laten staan. Zo help je insecten bijvoorbeeld goed op weg

    Juni:
    In de maand juni begint de zomer en breekt de vakantieperiode langzaam aan. Zorg er daarom voor dat er iemand is die je tuin kan verzorgen, zodat deze niet uitdroogt of overwoekert. 

    Daarnaast is een heerlijke dag in juni ook hét perfecte moment om de schuur eens onder handen te nemen. Alles eruit, schoonmaken, ordenen en hup weer geordend en wel naar binnen. Zo heb je in een mum van tijd de heggenschaar gevonden en de waterpistolen weer bij de hand.

    Naast deze klussen is juni een echte snoeimaand. Voorjaarsbloeiende heesters kunnen na de groei weer teruggesnoeid worden. Ook haagplanten die bladeren verliezen kunnen teruggesnoeid worden. Wanneer al deze planten zijn teruggesnoeid zijn ze klaar voor een tweede groei. Na 21 juni krijgen deze planten dan nog een hele fijne groeispurt.

    Help, een slak! Jawel, de oplettende kijker ziet deze langzame kruipers al in de tuin zitten. Wil je ze niet? Zo kom je er vanaf!

      Juli:
      Juli is een heerlijke maand om in de tuin bezig te zijn, de temperatuur is goed en er valt over het algemeen weinig regen. Kruiden, groente en fruit kunnen geoogst, gedroogd of ingevroren worden om vervolgens toe te voegen aan heerlijke zomerse gerechten. Pluk, knip of snij ze ‘s morgens vroeg af, dan geuren ze het meest.

      Wil je aan de slag met een kruidentuin? We hebben veel leuke ideeën op een rij gezet. 

      Tip: vergeet in deze maand ook niet te genieten, want op dit moment is je tuin vaak op zijn mooist. De meeste planten staan nu namelijk volop in bloei. Besproei de tuin wel regelmatig om uitdroging te voorkomen, let alleen wel op het tijdstip! Sproei nooit in de volle zon, zo kunnen planten verbranden. Het beste moment is vroeg in de ochtend of aan het einde van de dag. 

      Augustus:
      In de maand augustus kun je nog wat planten in de tuin zetten. Let er alleen wel op dat de kans klein is dat ze dit jaar nog volledig zullen bloeien. 

      Ook kan er in deze maand gesnoeid worden. De esdoorn, berk en haagbeuk mag je snoeien zolang er blad aan zit. Wanneer dit niet het geval is kan de boom doodbloeden, let hier daarom goed op! Ook je rozenstruik mag je flink onder handen nemen. 

        De
        Het tweede deel van de vijver! (juli-december)
        De grote Eigen Huis & Tuin vijverkalender (juli-december)

        September:
        Wil je een gazon aanleggen, dan is september de beste maand om dit te doen! Daarnaast kan het geen kwaad om een verticuteerronde te doen, mocht er veel mos in je gras zitten. 

        Tip: Zit dit klusje erop, dan kun je het gazon nog lekker doorzaaien en bestrooien met najaarsmest, zodat ook de beschadigde en kale plekken mooi kunnen herstellen

        Heb je een notenboom, een kastanjeboom of een plataan? Dan mag je deze in september snoeien om ze klaar te maken voor de winter. 

        Oktober:
        In oktober kan de tuin voorbereid worden op de winter. Alle bomen en planten verliezen hun bladeren. Hark al deze bladeren bij elkaar en bedek je borders er eventueel mee. Zo blijven je planten beter beschermd en kunnen egels er hun winterslaap houden.

        Heb je een vijver? Dan is het handig om hier een net over te spannen, zodat de vijver bladvrij blijft. 

        Tot slot kun je de egels de komende winter helpen door een goede plek voor ze te maken

        November:
        Inmiddels zijn alle bloemen en planten uitgebloeid en oogt de tuin misschien wat kaal. Wil je dit graag verminderen, denk dat voor komend jaar vast na over eventuele winterbloeiers en bladhoudende beplanting die ook in de winter groen blijft

        Zorg ervoor dat je tuin winterklaar is en beschermd is tegen de koude temperaturen. Haal mediterrane planten naar binnen (bijvoorbeeld in de schuur) en verwijder alle seizoensgebonden exemplaren uit de borders. Maak bloempotten goed schoon en stapel en berg ze op in de schuur. Klaar voor nieuwe planten in maart!

        December:
        December is natuurlijk dé maand van de feestdagen en dit mag zeker terug te zien zijn in de tuin. Maak van jouw tuin een waardig winterparadijs met een leuke kerstboom, lampjes of andere winterse versieringen. 

        Tijdens de winterse temperaturen heb je weinig groen in de tuin. Om dit een beetje te verhelpen kan je wintergroene planten in een pot neerzetten. Denk bijvoorbeeld aan de helleborus of aan siergrassen.

        Tip: wanneer jouw tuin een stevige kleigrond heeft kan je deze grond goed losspitten op een zonnige decemberdag.

        Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: