Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Dit zijn de opvallende serviestrends van 2023

Serviestrends blijven veranderen: Delfts Blauw, Boerenbont, kitsch of elegant wit. Je hebt ze vast wel eens voorbij zien komen én gaan. Zo stond 2020 in het thema van luxe tafelgerei met een gouden randje, in 2021 waren serviezen in natuurlijke aardetinten en organische vormen dé trend en in 2022 verscheen Scandinavisch, effen servies op vele tafels voor een rustgevende uitstraling. In 2023 is er weer een drastisch verschil te zien. Nog niet eerder stond minimalisme en maximalisme zó lijnrecht tegenover elkaar.

Ook lijken we elk jaar meer aandacht te besteden aan het servies dat we op tafel zetten, zo blijkt uit het onderzoek van Bureau voor Nationale Statistieken. Sinds 2014 zijn de consumentenbestedingen elk jaar gestegen. De verwachting is dan ook dat 2023 een nieuw record zal aantikken.

Een vrolijke retrotafel vol kleur

De leukste en meest unieke vintage serviezen vind je tweedehands bij de kringloopwinkel of door slim te zoeken op online marktplaatsen. Ben je dol op een funky en retro 70’s twist in je interieur? Dan zit je wel goed in 2023. Geribbelde, gekleurde glazen en het brutalistische zilver en chroom is weer helemaal trendy!

Diepe borden

Diepe borden lenen zich voor talloze gerechten. Of het nu gaat om pasta, noedels, desserts of een salade, je kunt het prachtig serveren in een diep bord. In tegenstelling tot een kom geeft een breed bord je meer vrijheid om het gerecht sierlijk op het bord te plaatsen en het feestelijk te garneren. In deze tijd van Instagramwaardige foodfoto’s en een ontspannen manier van tafelen verwachten we dat diepe borden hét favoriete onderdeel van het servies is dit jaar.

Grof steengoed

Het streven naar perfectie mag je helemaal laten gaan in 2023! Dit vervangen we namelijk voor ruwe en geribbelde oppervlakten en structuren. Met materialen als papier-maché, en rustiek aardewerk met kleur- en afwerkingsverschillen haal je deze trend in huis. Je maakt deze schaal of pot bovendien gemakkelijk zelf.

Organische vormen

De gebogen vormen in pasteltinten verschijnen niet alleen op geverfde muren, maar ook op je bord! Het leuke van dit servies is dat de borden ieder een verschillend, speels kleurtje mogen hebben in deze stijl. Zo heb je in elk geval geen keuzestress meer! 

Tip: Inspiratie nodig voor een gezellig vriendinnen-uitje? Maak dit kleurrijke serviesgoed tijdens een workshop in Amsterdam!

Natuurlijke materialen

Duurzaamheid is een blijvende trend die je ook terug zal zien in interieur- en serviestrends. Dit jaar zijn houten of bamboe borrelplanken, accessoires of ontbijtkommen een mooie manier om meer warmte toe te voegen op tafel met natuurlijke materialen. Het is daarnaast goed te combineren met andere serviesstijlen.

Fotocredits:

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: