Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Rollen de nieuwe bladeren van je plant niet uit? Zo maak je ze los!

Plantenliefhebbers kennen het vast wel, je mooie Monstera of Strelitzia maakt achter elkaar nieuwe bladeren aan, maar soms blijven ze eindeloos lang opgerold vastzitten. Over het algemeen moet dit vanzelf gaan, maar soms lukt het ze om bepaalde redenen niet. We leggen je in dit artikel uit hoe dit komt én hoe je de plant een handje kunt helpen.

Nieuw blad 

Het is altijd weer leuk om te ontdekken dat je plant een nieuw blad aan het ontwikkelen is. Soms is het verbazingwekkend hoe snel planten achter elkaar nieuwe bladeren maken, zoals bij veel Monstera's het geval. Maar ook na een lange 'winterslaap' is het altijd weer een aangename verrassing als je plant eindelijk weer nieuw blad aanmaakt. Maar wat nou als dat opgerolde blad maar niet uitrolt? 

 

Hierdoor rollen sommige nieuwe bladeren niet uit

Het uitrollen van een blad kan erg lang duren, daar is niks geks aan. Bij sommige planten gebeurt het binnen twee weken of al met een paar dagen en bij andere planten kan het zomaar een maand duren. Wees daarom ten eerste geduldig en wacht even af of de plant zelfstandig zijn werk kan doen.

Als het langer dan een maand duurt dan gaat er iets mis en heeft je plant er meer moeite mee. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan het zijn dat de plant te weinig licht en te weinig voedingstoffen krijgt, waardoor ze minder kracht hebben om de bladeren uit te rollen. 

Ook kan het blad klem zitten met een bruin vliesje over de hele lengte van het blad. Dit vliesje is eigenlijk het beschermlaagje van het kwetsbare nieuwe blad en zou vanzelf los moeten raken. Alleen soms kan dit zo stevig zijn of strak zitten, dat de plant zijn blad niet uitgerold krijgt. Dit komt vooral voor bij de Strelitzia, ook wel paradijsvogelplant genoemd. 

Hoe verleidelijk het ook is, help de plant in zo'n geval niet door ze handmatig uit te vouwen of het vliesje los te peuteren. De bladeren zijn erg kwetsbaar waardoor ze snel scheuren. Wel bestaat er een trucje om de plant voorzichtig te helpen. 

De tip om opgerolde bladeren los te maken

In de natuur weekt het vliesje vanzelf los door de hoge luchtvochtigheid, een heel ander klimaat dan bij jou thuis waarschijnlijk. De truc? Probeer dat jungleklimaat thuis een beetje na te bootsen. Maak het opgerolde blad dagelijks een beetje vochtig met een plantenspuit, waardoor het vliesje losser raakt. Op die manier kan het natuurlijke groeiproces voortgezet worden zonder dat je de plant beschadigt. 

Gekrulde bladeren? Doe een gezondheidscheck! 

Ook kan het gebeuren dat de bladeren van je plant naar beneden of boven omkrullen. Dit heeft niets te maken met nieuwe bladeren, maar is eigenlijk een signaal voor een kleine gezondheidscheck. Vaak is dit namelijk een teken van een tekort aan water. De plant krult z'n bladeren overigens niet zomaar op, maar doet dit met een heel slimme reden. Hoe dit zit lees je hier

Om te controleren of je plant te weinig water heeft kun je een vinger één à twee knokkels diep in de potgrond steken. Komt je vinger er daarna nagenoeg schoon uit, dan betekent dat dat de grond erg droog is. Blijft er nog allemaal aarde aan je vinger kleven, dan is de grond nog vochtig genoeg! 

    Niks
    Elke week de leukste tips en inspiratie!
    Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
    Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: