Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Zo test je de zuurtegraad van de grond in de tuin

De zuurtegraad van de grond in je tuin is bepalend voor de planten die het beste in je tuin groeien en in sommige gevallen heeft het zelfs invloed op de kleur van de bladeren. Je kan dit niet in een oogopslag zien, maar wel meten! Wij leggen je uit hoe.

Wat is de zuurtegraad?

De zuurtegraad meet je in pH-waarden. Dit is een maatstaaf om erachter te komen of je te maken hebt met een zure bodem of een alkalische bodem. De maatstaaf gaat van 0 tot 14. Zijn de waarden boven de zeven? Dan is de grond alkalisch, ook wel basisch genoemd. Alle waarden onder de zeven geven aan dat de grond zuur is. In Nederland komen pH-waarden tussen de 3 en 8 het meest voor. De grond in Nederland is dus van nature vrij zuur.

Waarom is de juiste zuurtegraad belangrijk?

Bij de verkeerde bodem nemen wortels bepaalde stoffen niet meer goed op of nemen ze juist de verkeerde stoffen op. Dit kan leiden tot vergiftiging, minder groei en verkleurde bladeren.

Niks
Elke week de leukste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Tip:

Extreem hard leidingwater kan de pH-waarde van de grond beïnvloeden. Gebruik daarom liever regenwater om de planten water te geven, bijvoorbeeld van de regenton! Hierdoor houd je de zuurtegraad in balans én het is een duurzame manier om de tuin te verzorgen.

Meten is weten!

Je kan een simpele, papieren pH-teststrip gebruiken om de waarden te meten. Er zijn verschillende kant-en-klaar pakketten te krijgen bij tuincentra voor zo'n 10 euro, waar je meerdere tests mee kunt uitvoeren. Zo voer je de test uit:

Stap 1: Je neemt van verschillende plekken in de tuin van ongeveer 20 centimeter diep een beetje grond. 

Stap 2: Laat de grond eerst drogen voor je met de volgende stap verder gaat.

Stap 3: Na het drogen doe je 1 centimeter van de grond in een buisje, waarna je dit aanvult met 2 centimeter gedemineraliseerd water. Kraanwater is namelijk te alkalisch en zal de test beïnvloeden.  

Stap 4: Voeg de tablets uit het pakketje toe aan ieder buisje.

Stap 5: Sluit de buisjes goed af en schud ze even. Het water zal nu uitslaan in een bepaalde kleur. Deze kun je vergelijken met de kleurenschaal om de zuurtegraad te controleren.

Tip:

Indien deze juist wordt gebruikt, is een pH-meter ook een eenvoudige manier om de zuurtegraad op te meten.

Grondsoorten

Planten vragen niet alleen om een bepaalde zuurtegraad, maar grondsoorten ook. Bij een zandgrond is het bijvoorbeeld belangrijk dat de pH tussen de 5,5 en 6 ligt, omdat de grond anders te weinig voedingsstoffen opneemt en dit invloed heeft op de gezondheid van de planten en struiken.

  • Kleigronden: 7-8.
  • Zandgronden: 5.5-6
  • Leemgronden: 7-7.6
  • Zand-leemgronden: 6-7

Zuurminnende planten onderhouden 

Heb je in je tuin zuurminnende planten en struiken, zoals de rododendron? Dan is het belangrijk ze op de juiste manier te onderhouden en zo nodig de zuurtegraad van de grond aan te passen. Hoe dat in z'n gang gaat lees je hier

Tuintips
Alles over grondsoorten
Tuintips van Tom: zo weet je welke planten bij de grond in jouw tuin passen

Fotocredits:

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: