Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Zo gevaarlijk zijn de naalden van een kerstboom voor honden en katten

Beeld © iStock

Geen kerstfeest is compleet zonder kerstboom. De versierde naaldentakken brengen je huis in feestelijke sferen, maar hebben helaas ook een magische aantrekkingskracht op jouw huisdier. Niet alleen de kerstballen kunnen hierdoor sneuvelen, maar de dennennaalden van de boom kunnen ook erg gevaarlijk zijn voor jouw hond of kat.

Giftige dennennaalden

Wanneer je een hond of een kat in huis hebt rondlopen moet je extra goed opletten rond de kerstperiode. De kerstboom kan namelijk erg gevaarlijk zijn voor je trouwe viervoeters. Met name de dennennaalden van de kerstboom zijn giftig, omdat ze erg scherp kunnen zijn en omdat ze sappen bevatten die erg schadelijk zijn voor hun gezondheid. Zo werd het poes Fay zelfs fataal. 

Water van de kerstboom

Maar niet alleen de naalden, ook het water in de bak van de kerstboom is giftig, aangezien ook hier dezelfde giftige stoffen – en hoogstwaarschijnlijk ook heel wat naalden – in zitten. Let er daarom goed op dat je hond of kat deze bak water niet als drinkbak gaat zien. Om dit te voorkomen zou je eventueel folie of een hoge mand om de waterbak van de boom kunnen doen. 

Een ander bekend probleem bij de kerstboom: dennennaalden die op den duur loslaten en rondslingeren in huis. Het kan dus ook gebeuren dat er een naald terechtkomt in de drink- of voederbak van je hond of kat. Let hier extra goed op en probeer dit te voorkomen door de boom en de drink- en voerbakken niet te dicht bij elkaar te zetten. Zorg er daarnaast voor dat je het water op tijd vervangt. 

Poes
Lees ook:
Poes Fay stierf door dennennaalden: 'Pas op met de kerstboom'

Vlijmscherpe naalden

De dennennaalden zijn niet alleen giftig, maar ook erg scherp. Door de scherpe punten kunnen ze veel beschadigingen teweegbrengen. Bij inname kan de slokdarm en de darmwand beschadigen, waarbij in het ergste geval de naalden zelfs gaatjes kunnen maken of de darmwand doorboren.

Hoe herken je vergiftiging van dennennaalden?

Je ziet natuurlijk niet continu of je hond of kat stiekem een naald te pakken heeft gekregen of uit een bak water drinkt waar dennennaalden in zitten. Toch zijn er verschillende symptomen die op vergiftiging of perforatie kunnen wijzen. 

De ziekteverschijnselen uiten zich in braken, diarree of in een slijmvliesontsteking in de bek en keel. Ook kan je het merken als je huisdier zich een beetje somber en sloom gedraagt. Bij deze verschijnselen is er vaak wat mis met je hond of kat.

Bij signalering van deze symptomen is het dan ook noodzaak om contact op te nemen met de dierenarts, ook als je twijfelt. 

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: