Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Zo onderhoud je zuurminnende planten en struiken in de tuin

Heeft jouw plant of struik in de tuin gele bladeren of groeiproblemen? Dan kan dit te maken hebben met een verkeerde zuurtegraad (pH). Hoe dichter je bij de ideale pH-graad van de aarde blijft, hoe beter de algemene gezondheid van de plant. De zuurtegraad kan je gelukkig makkelijk aanpassen met de volgende tips.

Grondsoorten zijn te onderscheiden in een zure bodem en een kalkhoudende, alkalische bodem. Voorbeelden van populaire zuurminnende planten en struiken zijn bijvoorbeeld de Magnolia, de Japanse esdoorn, Rododendron, heideplanten en de Hortensia.

Gevolgen van een verkeerd pH-gehalte

De pH-waarde van de grond laat zien hoe zuur of alkalisch de grond is op een schaal van 0 tot 14. Alles boven de zeven is alkalisch en waarden onder de zeven zijn zuur. Zuurminnende planten vragen om een pH gehalte tussen de 4,5 en de 6. 

Hoe je de zuurtegraad van de grond test lees je hier

Niks
Elke week de leukste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Wanneer dit te hoog of te laag is zie je dat ook terug aan de plant. Zo groeit hij minder goed, neemt hij minder voedsel op en krijgen ze mogelijk gele bladeren door het ijzergebrek. Daarnaast worden planten bij te weinig bemesting kwetsbaarder voor ziekten en plagen.

Hoe voorkom je dit?

Is de pH-waarde boven de 6? Dan kan je dit oplossen door planten een aantal keren water te geven met twee eetlepels azijn aangelengd met ongeveer 4 liter water. Koffiedik en veenmos zijn ook prima alternatieven om de grond te verzuren.

De juiste potgrond

Het is belangrijk om de juiste potgrond te kiezen bij het aanaarden van de planten of struiken. Planten die een zure grond nodig hebben vragen net iets meer aandacht, namelijk een luchtige grond en de juiste bemesting. Bemest de planten of struiken het liefst zo’n twee keer per jaar om gezonde groei te stimuleren. Doe dit met zure mest dat grondstoffen als tuinturf en turfstrooisel bevat. Tuinturf is ook los verkrijgbaar om apart te voeden aan de plant, maar let er wel op dat tuinturf alleen niet voldoende is om de plant te voeden.

Fotocredits:

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: