Ga naar de inhoud
Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven!

Alles wat je moet weten over de verzorging van verharende honden

Het is heel gebruikelijk dat honden verharen. De meeste doen dat zo’n twee keer per jaar, in het voorjaar en in het najaar. Je kunt het zo zien: wij bergen onze winterjassen weer op in de lente en de honden hun wintervacht. Toch is het van belang om de vacht goed te verzorgen om ongemak te voorkomen. Dierenarts Piet vertelt je hoe je dit het beste aanpakt bij verschillende vachtsoorten.

Kijkersvraag

Dierenarts Piet kreeg een kijkersvraag van Laura die voor vele hondeneigenaren herkenbaar zal zijn. Zij heeft te maken met een verharende labrador, maar weet niet zo goed met deze situatie om te gaan. Honden met een dubbele vacht, zoals de labrador, hebben een dikke laag onderwol die 'm echt warm houdt én een laagje dekharen om ze te beschermen tegen vuil en vocht. Met name de onderwol komt sneller los in het voorjaar en in het najaar, waardoor je wat vaker naar de stofzuiger zal moeten grijpen.

Stokhaarvacht

Onder andere de labrador, de husky en de Berner sennenhond hebben een stokhaarvacht. Heeft jouw hond ook zo’n vacht? Dan verhaart hij helaas het hele jaar door. Gelukkig zit er ook een fijn voordeel aan: ze zijn makkelijk schoon te houden, omdat er niet zo snel vuil in blijft hangen. Ook droogt de vacht snel op wanneer de hond het water in is geweest!

Niks
Elke week de leukste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Langharige honden

Poedels en maltezers zijn voorbeelden van honden met een langharige vacht. Je zou denken dat deze daarom meer haren verliezen, maar dat is niet het geval. Ze verharen zelfs bijna niet, maar krijgen hierdoor wel hele lange haren. Daarom is het erg belangrijk om het vuil regelmatig te verwijderen.

Kun je de verharing beperken?

Door de vacht van de hond twee keer per week te kammen kun je de losse haren er gemakkelijk uit vissen. Doe dit echter niet vaker dan twee maar per week, want zo kun je de verharing juist stimuleren.

Handig
Liever geen verharende hond?
Handig om te weten: deze 5 honden verharen bijna niet

Welke klachten kunnen er ontstaan?

Door de vacht zo nu en dan te kammen voorkom je dat de hond nare klachten krijgt, zoals jeukende plekjes, diepe ontstekingen (hotspots), neerslachtigheid en pijn. Bij onvoldoende verzorging kunnen er namelijk klitten vormen die een ongemakkelijk gevoel veroorzaken bij de hond. Klitten worden steeds groter en geven een trekkend en pijnlijk gevoel bij de hond. Verwijder deze dan ook voorzichtig om de pijn te beperken.

Een beginnende klit is nog handmatig los te plukken, maar wanneer het groter wordt is het nodig om het weg te scheren met een tondeuse.

Let op:

Een hondenhuid is erg dun. Met een schaar aan de slag gaan om de klit weg te knippen is dan ook een gevaarlijke manier om klitten te verwijderen. Gebruik dus liever een tondeuse.

Welke kam kun je het beste gebruiken?

Elk hondenras heeft weer een ander vachttype. Gelukkig is er ook een kam die bij elke vacht de losse haren kan verwijderen. Piet beveelt een dubbelzijdige, metalen kam met een middelwijde en wijde vertanding en een houten handvat aan. Daarnaast is het handig om een vlooienkam aan te schaffen en de vacht daar regelmatig op te controleren.

Adoptie

Het jonge hondje Boef uit de aflevering is te adopteren! Boef is ongeveer 2 jaar oud en staat daarom in de kracht van zijn leven. Hij is te adopteren bij het dierenasiel in Woerden. Wil je hier meer over weten? Lees hier alles over Boef.

Fotocredits:

Dit is een artikel van