Ga naar de inhoud
Huisdieren

Dierenarts Piet over gedragsproblemen bij (adoptie)honden door angst

Vandaag neemt dierenarts Piet viervoeter Benji mee naar de studio van Eigen Huis & Tuin Lekker Leven. Benji is een jong hondje waar nog een nieuw thuis voor wordt gezocht. Doordat de Portugese Podengo als pup waarschijnlijk een slechte socialisatie heeft gehad en zich daardoor niet fijn voelde heeft hij een trauma opgelopen, wat uiteindelijk gevolgen heeft in zijn gedrag. Piet vertelt alles over hondjes met een trauma en legt uit dat er zeker mee te werken valt.

Verwaarloosde honden adopteren

Honden vind je over heel de wereld, alleen hebben ze het helaas niet overal even goed. Om deze reden zijn er verschillende adoptieorganisaties waar je zulke verlaten en verwaarloosde honden kunt adopteren en een beter leven kunt geven. Toch hebben ze wel vaak een trauma opgelopen, waardoor ze erg gestrest en angstig kunnen zijn.

Even wennen

Piet legt uit dat hij het verstandig vindt om getraumatiseerde honden eerst op te laten vangen door een stichting of een pleeggezin. Ze kunnen dan eerst wennen en ontdekken hoe fijn het is om in Nederland hond te kunnen zijn. Ze leren dan dat mensen niet eng zijn en dat het leuk is om in gezelschap van andere honden te zijn.

De beste hond-baas match

Vanuit zo’n tijdelijk opvanggezin kan het karakter van de hond goed bepaald worden. Op die manier kan er ook beter ingeschat worden welke baasjes geschikt zijn voor de betreffende hond. Zijn dat gezinnen met kinderen of baasjes zonder kinderen? Kan de hond eventueel overweg met andere honden of katten? Kan de hond gedurende de dag ook een poosje alleen zijn of heeft de hond last van verlatingsangst? Maar ook de woonomgeving kan belangrijk zijn. Kan de hond tegen de drukte van een stad of kan hij beter in een landelijke omgeving aarden? Al deze factoren zijn erg belangrijk voor een goede band tussen de hond en het baasje.

Werken met een adoptiehondje

Als je eenmaal een adoptiehondje hebt moet je er mee gaan werken en trainen. Bij hondjes met een traumatisch verleden is dit extra belangrijk omdat ze graag willen begrijpen wat het baasje van ze wil. Binnen een gezin is het belangrijk dat iedereen dezelfde regels heeft zodat de viervoeter goed weet waar hij aan toe is. Wanneer dit niet blijkt te werken kan het zijn dat het bij een ander gezin wel een positieve uitslag kan hebben. Het is natuurlijk heel jammer en verdrietig om ze opnieuw te moeten herplaatsen maar voor het dier en het gezin is dit altijd de beste optie.

Piet raadt aan om kleine stapjes te nemen en op deze manier vertrouwen te winnen. Hier is veel geduld en kennis voor nodig, maar bovenal heel veel liefde. Een hond is een levend wezen en verdient het om met liefde en respect behandeld te worden. Geef ze een beetje tijd en je krijgt er een waardevolle band tussen mens en dier voor terug.

  Benji adopteren

  Benji is een hele lieve hond waar geen kwaad in zit, hij vindt het alleen wel moeilijk om met veel indrukken om te gaan. Hij heeft door zijn trauma gedragsproblemen, waardoor hij veel dingen nog een beetje spannend vindt. Door de spanning heeft hij zichzelf aangeleerd om een grote mond op te zetten om mensen af te schrikken en daarmee op afstand te houden. Hij heeft een baasje nodig die de stress bij hem weg weet te halen.

  Heb of weet jij een goed huisje voor Benji? Kijk voor meer informatie bij zijn profielpagina op Verhuisdieren

  Fotocredits:

  Niks
  Elke week nieuwe tips en inspiratie!
  Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
  Dit is een artikel van