Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Zo bescherm je planten tegen vorst, wind en regen

In de winter koelt de buitentemperatuur natuurlijk flink af en lang niet alle planten kunnen hier goed tegen. Sommige planten hebben dan ook wat extra bescherming nodig tegen de vorst, maar ook tegen wind en regen. Dit kun je op verschillende manieren doen.

Dit gebeurt er met planten in de winter

In de winter is het niet alleen een stuk kouder, maar er is ook veel minder daglicht. De dagen zijn immers korter en het licht is minder fel. En juist licht is erg belangrijk voor de groei en gezondheid van de meeste planten. Door de seizoenswisseling heeft de plant minder energie en gaan ze in een winterrust. Deze rust zorgt ervoor dat ze minder hard groeien.

De bescherming tegen de vorst

Er zijn beschermingstechnieken voor hoge en voor lage planten. Bijna alle planten kun je beschermen met een bouwwerk van jute en stokken. Daartussen kan je wat stro en droog blad stoppen om de koude temperaturen buiten de plant te houden. Voor hogere planten kun je een constructie maken van bamboestokken en jute. Door ze in te pakken worden de vorstgevoelige planten beschermd tegen de kou.

Potten en waterdoorlatende plekken

De beste manier om de planten te beschermen tegen de vorst is door te voorkomen dat ze natte en koude wortels krijgen. Hierdoor kunnen de wortels bevriezen en bestaat de kans dat de plant de winter niet overleeft.

Dit kun je voorkomen door ze op waterdoorlatende plekken te zetten. Ook kan het helpen om ze in potten te zetten. Zo kun je de potten tijdens de koudere dagen inpakken en verplaatsen naar beschutte plekjes zoals een schuur of een garage. Op die manier help je jouw planten de winter door. 

Fotocredits:

Niks
Elke week de leukste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: