Ga naar de inhoud
Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven!

Dierenarts Piet over grasparkieten en hun knaaggedrag

Als we het in Nederland over parkieten hebben, hebben we het meestal over grasparkieten. Een kleurrijk vogeltje dat oorspronkelijk uit Australië komt. Een parkietje heeft een erg schattig uiterlijk, dat vaak wordt verwart met het zangvogeltje 'de kanariepiet'. Dierenarts Piet beantwoorde vandaag een kijkersvraag over grasparkieten: 'waarom knabbelen ze aan mijn kamerplanten en is dit gevaarlijk?'

Populair huisdier

Bij een huisdier denk je al gauw aan een hond, kat, konijn of vis. Maar ook parkieten zijn erg geliefde huisdieren, ook al hoor je het niet zo snel. Het zijn volgens Dierenarts Piet erg gezellige diertjes die altijd met één of meerdere bij elkaar horen te leven.

Piet heeft twee mannetjes meegenomen naar de boerderij: Marietje en Olie. In het wild leven ze in kolonies en daarin vormen ze vaak stelletjes. Het zijn erg sociale dieren en ze hebben daarom ook de behoefte om met meerdere te zijn. Het gekwetter dat je dan hoort is ook echt sociale interactie.

Hoe kan je het beste parkieten houden?

Als jezelf overweegt om parkietjes te nemen moet je aan een aantal dingen denken. De dieren hebben namelijk veel ruimte nodig. Denk aan een volière waarin ze met meerdere bij elkaar kunnen zijn, én waarin ze de mogelijkheid hebben om te kunnen vliegen.

Sommige mensen kiezen ervoor om ze los door het huis te laten vliegen. Dit is natuurlijk heel erg fijn voor de dieren, alleen brengt het wel wat risico’s met zich mee. Zo kunnen ze bijvoorbeeld tegen de ramen vliegen en ook niet alle spullen in huis zijn veilig voor ze.

De vogeltjes gaan graag op ontdekkingstocht en dat doen ze het liefst met hun snaveltje! Met als gevolg dat ze overal aan knabbelen. Ook aan dingen die die niet altijd even veilig zijn om aan te knabbelen.

Uiteraard moet je ook rekening houden met de ontlasting van de grasparkietjes als ze los door je huis vliegen.

Kijkersvraag

Willem heeft een kijkersvraag ingestuurd over zijn parkietjes. Hij laat ze altijd los vliegen en geeft ze kattengras en fruit te eten. Toch eten ze soms ook van de planten in huis. Willem vraagt zich daarom af waarom ze dit doen en of er ook schadelijke planten zijn voor de grasparkieten. 

Piet geeft aan dat niet alles even gezond is voor de parkiet en dat je de planten dus ook goed in de gaten moet houden, aangezien er ook planten zijn die minder gezond zijn voor de vogels. Daarom is het altijd verstandig om even te onderzoeken of de betreffende planten in je huis giftige stoffen bevatten voor de parkiet.

Ze eten hier overigens van omdat ze de omgeving aan het ontdekken zijn. Een andere reden voor hun knabbelgedrag kan duiden op een tekort aan eten of bepaalde voedingsstoffen. Het beste is dan om te kiezen voor geperste brokjes waarin gemengde zaden tot brokjes zijn geperst. Hier zit alles in wat ze nodig hebben en het voorkomt geknabbel aan planten.

Handig: tuinman Tom geeft hier meer informatie over welke planten wel en niet giftig zijn voor vogels. 

Advies van Piet

Piet adviseert daarnaast om de dieren in een mooie, grote volière te houden. Deze kun je helemaal inrichten naar wens van de parkietjes, zodat je zeker weet dat er geen gevaarlijke of kostbare dingen kapotgeknabbeld kunnen worden.

Daarnaast geeft Piet ook aan dat je moet zorgen dat de vogeltjes continu uitgedaagd blijven, aangezien het erg intelligente dieren zijn. Dit kun je doen door bijvoorbeeld trosgierst te verstoppen. Een lekkere en interessante snack die ze kunnen onderzoeken en met hun snaveltje kunnen openen. Op die manier hebben ze hun vermaak en zien ze trosgierst als een echte traktatie. Eigenlijk een beetje zoals je katten ook kunt bezighouden met een voederpuzzel

Marietje en Olie adopteren?

Enthousiast geworden van deze leuke fladderaars? Het lieve parkietenkoppeltje Marietje en Olie is te adopteren. Ze wonen momenteel bij Stichting toevlucht en zijn op zoek naar een nieuw huis. 

Fotocredits:

Niks
Elke week de leukste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Dit is een artikel van