Ga naar de inhoud
RTL-Wonen

Zo zorg je ervoor dat jouw kat zich nooit verveelt

Katten zijn van nature echte jagers. Van oorsprong zijn ze gewend om in beweging te blijven en hun eigen eten te vangen. Maar een huiskat die dagelijks een gevuld voerbakje voorgeschoteld krijgt hoeft maar weinig te doen voor zijn eten. Hierdoor houden ze een hoop tijd over en kunnen ze bijna de hele dag slapen. Wil je voorkomen dat je kat zich verveelt? We zetten een aantal tips op een rij.

Tip 1: voederpuzzel

Schaf een voederpuzzel aan zodat hij spelenderwijs zijn eten kan verdienen. Door je kat uit te dagen om te bewegen voor het eten, komt het jaaginstinct naar boven. Je kat heeft een leuke activiteit die hem ook nog eens voorziet van wat lekkers.

Tip 2: fictieve prooi

Laat je kat achter een fictieve prooi aan rennen. Gooi een balletje weg of laat hem achter een touwtje aan rennen. Katten vinden het vaak superleuk en zo blijven ze in beweging. Probeer met de speeltjes af te wisselen zodat je je kat blijft verrassen en hij niet verveeld raakt. 

Tip 3: belonen 

Geef je kat een beloning na het vangen van de fictieve prooi. De jacht op de prooi is pas echt geslaagd als ze de prooi daarna kunnen opeten. Als de kat na het spelen met een speeltje een snoepje krijgt lijkt het net alsof het een echte eetbare prooi was.

  Wel
  Lees ook:
  Wel of geen tweede kat? Dit moet je weten en zó pak je het aan

  Tip 5: laserlampje

  Als je kat echt heel druk is en even zijn energie kwijt moet kun je gebruikmaken van een laserlampje waar hij achteraan kan rennen. Maar let op, het kan ook een ergernis voor de kat zijn. Ze kunnen de prooi nooit echt vangen en opeten. Probeer de kat daarom tijdens de jacht te belonen met 'het vangen van het lampje' door hem een snoepje te geven.

  Tip 6: speeltjes uit de natuur

  Speeltjes hoeven heus niet altijd gekocht te worden, want je kunt ze ook gewoon uit de natuur halen. Denk aan kastanjes, takjes, veren en gras. Buiten het feit dat dit gratis is zit er ook nog een ander voordeel aan. De 'speeltjes uit de natuur' dragen een geur met zich mee die katten vaak erg interessant vinden. 

  Tip 7: verschillende hoogtes

  Geef een kat de mogelijkheid om op verschillende hoogtes te komen in huis. Zo creëer je veel leuke plekjes voor je kat. Zorg er ook voor dat er een plekje is bij het raam, dan kan de kat lekker naar buiten kijken en hoeven ze zich niet te vervelen. 

  Bonustip: Ze zijn overigens ook gek op kartonnen dozen. Hier voelen ze zich veilig in en ze kunnen zich er lekker in nestelen. 

  Fotocredits:

  Niks
  Elke week de leukste tips en inspiratie!
  Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
  Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: