Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Veilig en snel voedingswaren ontdooien? Hier moet je op letten

Met een voorraad groente, vis, vlees en fruit in de vriezer heb je altijd wat in huis voor een geïmproviseerde of snelle maaltijd. Toch zul je er rekening mee moeten houden dat het ontdooien soms behoorlijk lang kan duren. Wat is dan de meest veilige en snelle manier om dit te doen? Wij zochten het voor je uit.

Voorkom bacteriegroei

Voedsel dat meer dan twee uur buiten de koelkast of vriezer is bewaard kan beter worden weggegooid, hoewel de temperaturen en het soort voedsel hier ook een rol in spelen. Op een hele warme zomerdag verandert dit advies naar niet langer dan een uur. Door het voedsel langere tijd ongekoeld te bewaren geef je ziekmakende bacteriën een kans.

Het Voedingscentrum adviseert daarom om voedsel in ieder geval nooit te laten ontdooien op het aanrecht, op de verwarming of met warm water.

Er zijn ook voedingswaren waar het risico op bacterievorming hoger is. Met name vlees en vis zijn belangrijk om langzaam te laten ontdooien in de koelkast om het veilig te kunnen eten. Daarbij zorgt het er ook voor dat het zijn kwaliteit langer behoudt.

Niks
Elke week de leukste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Koud water

Koud water is volgens het Centra voor Ziektebestrijding en -preventie wel een mogelijkheid om bevroren eten sneller te laten ontdooien. Leg het in een afgesloten plastic zak in een kom met koud water tot het helemaal onder staat. Op die manier kan het geleidelijk aan en op een veilige en redelijk snelle manier ontdooien. 

Magnetron

Heb je weinig tijd? Dan kun je het ook verwarmen in de magnetron, mits de magnetronstand juist wordt gebruikt om het zo gelijkmatig te ontdooien. Bij grote stukken vlees werkt dit overigens minder goed, snijd het in dit geval liever in stukjes.

Vlees en vis

Vlees en vis kun je ook bevroren in de oven of pan bereiden op een temperatuur van minimaal 70 °C, maar het duurt dan ongeveer 50% langer dan de normale bereidingstijd. Bij grote hoeveelheden vlees is het onwaarschijnlijk dat het vlees in zijn geheel de gewenste temperatuur bereikt, waardoor deze methode niet geschikt is.

Groenten

Bij groenten is het vaak niet eens nodig om het te laten ontdooien voor je ermee aan de slag kunt. Je kunt het eigenlijk al meteen bereiden in de magnetron of in de (wok)pan. Wél is het aan te raden om het hierbij goed te verhitten tijdens het bakken of koken op 70 °C, voor minimaal 2 minuten. Ze worden sneller zacht en zompig wanneer je het in de (stoom)oven bereidt, maar dit is wel een optie als het je voorkeur heeft.

Diepvriesmaaltijden

Ook kant-en-klaar diepvriesmaaltijden zijn er meestal voor gemaakt om direct in de pan of oven te bereiden. Lees altijd even de bereidingswijze om erachter te komen wat de meest geschikte manier is.

Pasta

Bevroren pasta kan ook direct worden gekookt in water of gebakken in de pan of oven. In de oven kun je dit het beste doen door de schaal afgedekt in de oven te doen tot het de 70 °C heeft bereikt. Verwijder de folie eventueel de laatste paar minuten voor een krokant laagje.

Fotocredits:

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: