Ga naar de inhoud
RTL-Wonen

Hier moet je op letten bij het bezichtigen van een huis

Heb je op Funda je potentiële nieuwe droomhuis gevonden? Dan is het natuurlijk nog maar afwachten of het daadwerkelijk een match is tijdens de bezichtiging. Om daar met een open en niet al te geromantiseerde blik naar te kijken is het belangrijk om tijdens de bezichtiging rekening te houden met een aantal dingen.

Tip 1: Eisen op een rijtje zetten

Ga bij jezelf na wat je belangrijk vindt in een woning en zet je eisen en wensen op een rijtje. Waar moet jouw droomhuis allemaal aan voldoen? Denk aan de zonligging, aantal slaapkamers, de afstand van je woning naar de stad, het bos of je werk. Daarbij is het wel verstandig om deze wensenlijst in een goede volgorde te zetten van belangrijkst naar minder belangrijk, zodat je helder hebt waar je eventueel concessies op kunt doen. 

Tip 2: Het beste moment om te bezichtigen

Als je jouw potentiële droomhuis hebt gevonden kunt je een bezichtiging aanvragen. Soms zijn deze bezichtigingen op tijdstippen dat het al een beetje begint te schemeren of zelfs al donker is. Probeer hier rekening mee te houden. Bij daglicht krijg je de beste eerlijkste eerste indruk, omdat de scheurtjes, schimmels en andere gebreken dan ook beter opvallen.

Tip 3: Maak foto's

Vergeet niet foto’s te maken tijdens de bezichtiging. Wanneer je weer thuis bent of in de war raakt van meerdere bezichtigingen in korte tijd kun je door de foto's het huis toch makkelijker terughalen. Daarbij zie je tijdens de bezichtiging altijd wel dingetjes over het hoofd, dus het is wel zo prettig als je daar later nog eens rustig naar kunt kijken. 

Tip 4: Kijk zelf goed rond

Kijk bij de bezichtiging zelf ook goed rond en laat je niet te veel rondleiden door de makelaar. Van kruipruimte tot zolder, probeer alles te bekijken zodat je goed op de hoogte bent van de staat van het huis.

  Het
  Lees ook:
  Het perfecte (verkoop)plaatje: waarom je nooit een prullenbak op Funda ziet

  Tip 5: Probeer door de inrichting heen te kijken 

  Het kan zo zijn dat het huis tijdens de bezichtiging nog volledig is ingericht. Probeer hier doorheen te kijken en je echt te richten op de ruimte zelf. Bekijk of je eigen meubels erin passen, wat je zelf nog aan het huis kan of wil verbouwen en of de indeling van de woning goed is. 

  Tip 6: Controleer gebreken en achterstallig onderhoud

  Bekijk de staat van de kozijnen en van het schilderwerk. Wees bewust van het feit dat achterstallig onderhoud ook kosten met zich meebrengt. Houd je aan de onderhoudsplicht en vraag of er gebreken zijn, de verkoper heeft een mededelingsplicht en zou hier eerlijk antwoord op moeten geven.

  Tip 7: Bekijk de buurt 

  Bekijk de buurt waar de woning staat, dit kan voor of na de bezichtiging. Maak een wandelingetje door de buurt om een goede indruk te krijgen. Het liefst zelfs op verschillende momenten. 

  Fotocredits:

  Niks
  Elke week nieuwe tips en inspiratie!
  Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
  Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: