Ga naar de inhoud
RTL Samen groener

Duurzaam kleding shoppen doe je zo

Duurzaamheid is een goed initiatief waar steeds meer mensen zich mee bezighouden. Zo kan je duurzaam voedsel produceren, duurzame energie opwekken, je afval duurzaam verwerken, maar ook duurzaam kleding shoppen. Hoe je dat het beste kunt aanpakken leggen we je uit.

Online tweedehands kleding kopen

Duurzaam kleding shoppen is erg trending, waarbij ook tweedehands kleding steeds meer in trek is. Er zijn dan ook verschillende online platforms waarop je tweedehands kleding kunt kopen én verkopen. Je plaatst een paar duidelijke foto’s van het item op het platform, anderen kunnen een bod uitbrengen en vragen stellen en uiteindelijk een koopovereenkomst met je sluiten. 

Offline tweedehands kleding kopen

Niet alleen online maar ook offline kan er tweedehands kleding verkocht worden. In kringloopwinkels is meestal een afdeling te vinden waar kleding, schoenen en accessoires hangen. Hier kun je de tweedehands kleding meestal ook passen en vervolgens voor een klein prijsje kopen. Ook kun je hier je eigen kledingstukken die je niet meer draagt heen brengen. 

Eerlijke kleding

Maar of de kledingstukken die je nieuw of tweedehands koopt ook duurzaam geproduceerd zijn is een ander verhaal. Om hier achter te komen en om te achterhalen van welk materiaal het gemaakt is kan je kijken op de website van het merk. Hier kun je lezen hoe open er gecommuniceerd wordt over het merk. En of het merk gegevens van al zijn fabrieken publiceert en welke items er allemaal gemaakt worden én waarvan het gemaakt wordt.

Fairtrade kleding

Naast bovengenoemde vormt Fairtrade kleding een tegengeluid. Fairtrade staat voor duurzame productie en ontwikkeling. Het bestaat uit kleding items die onder de juiste arbeidsomstandigheden geproduceerd worden zonder kinderarbeid, maar ook met eerlijke inkomsten. Om als merk zo'n Fairtrade label te krijgen wordt er eerst een controle uitgevoerd door het controle-organisme, FLOCERT. Deze instantie controleert of de bedrijven de criteria en standaarden van het Fairtradesysteem naleven.

Fotocredits:

  • istock
Niks
Elke week de leukste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!