Duurzaam boodschappen doen
We recyclen papieren en plastic verpakkingen zodat we er weer nieuwe materialen van kunnen maken. Maar nog mooier zou het natuurlijk zijn als er helemaal geen wegwerpverpakkingen aan je boodschappen te pas zouden komen. Hoe handig zou het zijn als je in de supermarkt herbruikbare verpakkingen kunt gebruiken en daar je producten in kunt vullen? Met die gedachte ontstond de plasticvrije supermarkt Pieter Pot.
Pieter Pot
Jouri Schoemaker had dus de ambitie een plasticvrije supermarkt te beginnen en zo geschiedde. In 2019 lanceerde hij Pieter Pot. Op de werkplaats vult hij samen met zijn team meer dan 1000 glazen (herbruikbare) potten per dag met verpakkingsvrije boodschappen. Op deze manier zorgt het van oorsprong Rotterdamse bedrijf ervoor dat je op een duurzame manier boodschappen kunt doen.
Het idee
Het idee ontstond toen Jouri samen met zijn huisgenoten ontdekte dat het best moeilijk is om zonder plastic boodschappen te doen. Ze wilden dit graag duurzaam verhelpen, door boodschappen te leveren in herbruikbare verpakkingen en potten. Denk aan glazen weckpotten gevuld met rijst, pasta, havermout, maar ook met chips en borrelnootjes.
De online plasticvrije supermarkt is inmiddels erg populair geworden, waardoor ze nu zelfs een wachtlijst hebben van 20.000 mensen die ook gebruik willen maken van deze service.

Schoonmaken en hergebruiken
Recyclen is al erg duurzaam, maar uiteindelijk is hergebruiken nog duurzamer. Om die reden is er gekozen voor glazen potten waarvoor je statiegeld betaalt. Deze potten zijn goed schoon te maken en opnieuw te gebruiken. Wanneer consumenten de potten hebben teruggestuurd, worden ze op de werkplaats gewassen en vervolgens opnieuw gevuld.
Duurzame leveranciers
Ook zorgt Pieter Pot ervoor dat de leveranciers van de voedsel duurzaam leveren. Zo hebben ze het voor elkaar gekregen dat ook zij de waren leveren in verpakkingen die vervolgens teruggestuurd kunnen worden voor hergebruik. Op deze manier is de hele keten verpakkingsvrij.
Samenwerking met een werk- en leerbedrijf
Dankzij de samenwerking met een werk- en leerbedrijf die de potten vullen kan het bedrijf opschalen en meerde consumenten voorzien. Daarnaast is het een win-winsituatie omdat het ook werkgelegenheid biedt.
Fotocredits
- Headerfoto: Pieter Pot - Wikimedia
- Foto 2: iStock