Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Heeft je kamerplant opgekrulde bladeren? Dit is de oorzaak

Beeld © iStock

Kamerplanten in leven houden kan soms nog best lastig zijn. Iedere plant heeft zo zijn wensen wat betreft water en licht en laat dan ook direct merken als iets niet in orde is. In het ene geval gaan ze slap hangen en in het andere geval verkleuren ze. Maar wat nu als de bladeren opeens opkrullen? Wat betekent dit en wat kan je ertegen doen?

Waarom krullen de bladeren?

Te weinig water

De bladeren van een kamerplant kunnen gaan opkrullen al ze te weinig water krijgen. Dit doen ze omdat er minder water verdampt kan worden als de bladeren opgekruld zijn. Om te controleren of je plant meer water nodig heeft kan je een vinger in de potgrond steken. Als het te droog aan voelt heeft je plant een beetje water nodig. Twijfel je? Als er aarde aan je vinger blijft plakken dan is de grond nog vochtig genoeg. Komt je vinger er weer nagenoeg schoon uit, dan heeft 'ie water nodig. 

Te veel licht

Is het vochtgehalte in orde? Dan kan het ook zo zijn dat de plant te veel licht krijgt. Lang niet alle planten kunnen immers tegen veel of direct zonlicht. Om zichzelf te beschermen gaan ze hun bladeren opkrullen voor meer schaduw. Is dit het geval, probeer dan je plant een plekje te geven waar minder direct zonlicht is. 

Bladluis

Helaas is het ook mogelijk dat de plant last heeft van luizen. Deze beestjes zorgen er namelijk voor dat planten uitdrogen omdat ze al het water in de plant opzuigen. Om bladluis tegen te gaan kun je speciale bestrijdingsmiddelen kopen, maar je kunt ook zelf een mix maken van water en afwasmiddel. 

Plant verpotten

Als al het bovenstaande niet aan de orde is, dan is het misschien tijd om de plant te verpotten. Er kan bijvoorbeeld iets in de potgrond zitten waardoor de wortels niet voldoende water kunnen opnemen. Met een beetje verse potgrond kan dit probleem al snel verholpen zijn. 

Tip: Verwijder de gekrulde bladeren, de plant kan zich dan concentreren op het gezond houden van de goede bladeren.
Dit is een artikel van