Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Geen groene vingers? Dan is de marimo moss ball ideaal

Ben jij iemand die planten niet zo goed kan verzorgen, maar het liefst wel wat leven en groen in huis haalt? Dan is de Marimo moss ball iets voor jou. Dit is namelijk niet zomaar een kamerplant, maar een algenballetje op water die maar weinig zorg nodig heeft. Leuk als decoratie of als cadeau aan iemand die geen groene vingers heeft!

Marimowatte?

Vergis je niet in de naam, de 'moss ball' (Cladophora aegagropila) bestaat niet uit mos maar is daarentegen een zeldzaam levende algensoort. Hij groeit op de ondiepe bodem van Lake Akan en rolt en stuitert daar wat rond door de bewegingen van het water. Hierdoor behoudt hij zijn bolvorm. De naam Marimo betekent dan ook stuiterende waterplant.

Verzorging

Ondanks dat de moss ball in Japan groeit kan ook jij deze algenbal in huis halen. De bal is gewend om door de meren te rollen en dus is het ten eerste noodzakelijk 'm in water te houden, maar ook om hem af en toe voorzichtig rond te rollen om zijn vorm te behouden.

Verder is de verzorging heel eenvoudig. Het algenballetje heeft maar weinig licht nodig, dus plaats hem vooral niet op een zonnige plek. Daarnaast is de bal eens in de twee weken toe aan vers, koud (kraan)water. Tijdens warme zomerdagen zal het water sneller verdampen. In dat geval is het raadzaam om het water elke week te verversen. Met de juiste verzorging gaat de moss ball wel meer dan 100 (!) jaar mee.

Eerste hulp bij ziekte

Als jouw Marimo geen mooie groene kleur meer heeft dan kan het zijn dat hij ziek is geworden. Dit is in de meeste gevallen ook gemakkelijk op te lossen. Een bruine kleur geeft aan dat het balletje meer beweging nodig heeft en toe is aan een schoonmaak. Spoel de bal voorzichtig onder water en ververs de kom. Indien nodig kun je nog wat zout toevoegen aan het water. Lichte plekken op de bal betekenen vaak dat de bal te veel licht of zon heeft gehad. Hier is de moss ball natuurlijk niet dol op, dus zet hem in dat geval op een donkerder plekje.

Zelfs wanneer een deel van de bal zwart van kleur is, valt hij nog te redden. In dit geval knip je de zwarte stukken gewoon weg en rol je het gezonde deel weer tot een kleinere bal. Wacht hier alleen niet te lang mee, want het balletje is dan aan het afsterven.

Cadeautip!
De moss ball is te krijgen in verschillende maten en verpakkingen en hierdoor zeer geschikt om te geven als decoratief cadeau.

Gezelschap

Als je thuis al een vissenkom hebt staan dan kun je de Marimo daar prima aan toevoegen om het huis van je vis en Marimo wat gezelliger en gezonder te maken. Ze geven niet alleen extra zuurstof af, maar nemen ook nog voedingsstoffen op.

Deze
Ook wat voor jou?
Deze 9 kamerplanten zijn bijna niet dood te krijgen
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: