Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Bruine randjes aan je kamerplanten: wel afknippen of niet?

Kamerplanten zijn altijd een goed idee om je interieur op te fleuren. Ze geven een mooie groene en frisse uitstraling aan je huis. Maar helaas komt het geregeld voor dat planten een bruin randje krijgen. Waarom dit gebeurt, hoe je het voorkomt én of je ze nou mag afknippen of niet lees je in dit artikel.

Waarom krijgen planten bruine randjes?

Als een plant bruine randjes krijgt is dat een teken dat de plant aandacht en verzorging nodig heeft. De bruine randjes ontstaan door een tekort of een overschot aan water. Controleer daarom altijd even de potgrond, dit moet vochtig zijn maar zeker niet doorweekt.

De bruine randjes kunnen ook ontstaat doordat er kalk in het kraanwater zit. Niet alle planten kunnen hier goed tegen. Het is daarom het beste om je plant gefilterd water te geven of regenwater. Dit bevat meer voedingstoffen.

De bladeren kunnen ook een beetje geel en bruin worden doordat ze uitdrogen door de zon. Als ze te veel in contact staan met direct zonlicht kunnen ze verbranden. Zorg voor een beetje schaduw voor je plant of zet ze wat verder van het raam af.  

Bruine randjes wel of niet afknippen?

De bruine randjes kan je zeker afknippen, maar let op dat je niet in het groene – en dus gezonde – gedeelte knipt én dat je een schone schaar gebruikt. Anders zal er namelijk gewoon een nieuwe bruine rand ontstaan en is er een verhoogde kans op infecties. Zorg er dus voor dat er nog een heel klein randje bruin overblijft, zodat je het nauwelijks ziet en je de plant niet verder beschadigt. 

 

Blad in z'n geheel afknippen

De bladeren zullen overigens niet meer aangroeien of herstellen, dus je kunt er ook voor kiezen om het blad in z'n geheel af te knippen, zéker als er na het afknippen van de randjes weinig van het blad over zou blijven. Dit ziet er niet alleen mooier uit, maar de plant kan op die manier ook al z'n energie geven aan de gezonde bladeren én aan het aanmaken van nieuwe bladeren. 

Gebruik ook hiervoor een scherpe en schone schaar en knip vanaf het onderste deel van de steel. Houd tijdens het knippen wel altijd rekening met het seizoen. In de lente, zomer en herfst kun je de kamerplanten altijd knippen. In de winter wordt het echter afgeraden, aangezien de kamerplant dan in ruststand staat. 

Fotocredits 

  • Headerfoto: iStock
  • Foto 1: eigen foto 
  • Foto 2: iStock
Niks
Elke week de leukste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: