Ga naar de inhoud
Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven!

Doet de kat z'n behoefte buiten de kattenbak? Dit kan de oorzaak zijn

Een kat die zijn behoefte buiten de kattenbak doet is vervelend voor het baasje, maar ook voor de kat. Katten zijn namelijk erg hygiënische dieren die dit het liefst begraven. Ze doen het dan ook echt niet voor de lol of om jou te pesten als ze 'een cadeautje' buiten de bak achterlaten. Het is een serieuze kwestie die mogelijk voortkomt uit een medisch probleem. Piet legt uit hoe je hier achterkomt en wat je er aan kunt doen.

Medische reden

Het kan voortkomen uit een medische probleem óf een gedragsprobleem. Daarom moet je er allereerst achterkomen of het om een medische reden gaat, aangezien dat het meest urgente probleem zou zijn. Daarvoor is het slim om de urine te laten controleren door de dierenarts.

Wanneer er een plasje buiten de kattenbak ligt kun je dit natuurlijk makkelijk met een pipetje opvangen, mits de ondergrond schoon is. Doet de kat soms wel z'n behoefte in de kattenbak, dan kun je speciale kattenbakkorrels kopen bij de dierenarts die de plas juist niet absorberen. Als je deze korrels in een schone bak zonder zeepresten legt kun je met een pipetje de urine opvangen (als je de bak een beetje schuin houdt) en laten controleren bij de dierenarts op een eventuele blaasontsteking.

Blaasontsteking

Blijkt er sprake te zijn van een blaasontsteking? Dan is dat in een vroeg stadium vaak wel op te lossen met een ontstekingsremmer. Als dit niet lukt, dan kan het nodig zijn om je kat een speciaal dieet te laten volgen of een antibioticakuur te geven. Blaasontstekingen zijn bij katten mogelijk stress gerelateerd. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met veranderingen in huis, zoals een verbouwing of een nieuw persoon in het huishouden.

Tip: Bij het testen van de urine is het van belang dat er geen schoonmaakmiddelen of andere vloeistoffen in vermengd zijn. Zorg er daarom van tevoren voor dat de kattenbak droog en schoon is.

Meerdere kattenbakken

De oorzaak kan ook voortkomen uit het gedrag. Aangezien katten van nature erg hygiënische dieren zijn kan het zijn dat ze niet meer naar de kattenbak toe willen wanneer de bak niet schoon is of wanneer hier al ontlasting heeft gelegen. Meerdere kattenbakken neerzetten kan duidelijk maken of dit hetgeen is waar je kat tegenaan loopt.

Heb je meerdere katten in het huishouden? Dan is het handig om in ieder geval voor elke kat een eigen kattenbak aan te schaffen én het liefst zelfs een extra kattenbak. Bij twee katten zou je drie kattenbakken nodig hebben. Zo zijn er namelijk ook katten die een aparte bak willen voor hun plasjes en een aparte bak voor hun drollen. 

Niks
Elke week de leukste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

De plek van de kattenbak

Tenslotte is het goed om na te denken over de plek van de kattenbakken. Zet ze liever niet alle drie naast elkaar, maar verspreid ze daarentegen zoveel mogelijk over de ruimte. Plast jouw kat altijd op een vast plekje wanneer hij dit buiten de bak doet? Dan kan het helpen om de bak op deze plek neer te zetten.

Wil je de twee schattige katten uit de aflevering adopteren? Dat kan! De twee jonge broertjes, Attika en Ravina zijn te adopteren via Stichting LOES voor Dieren.

Fotocredits:

Dit is een artikel van