Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Door op deze manier te plukken gaat je basilicumplant langer mee

Basilicum, ook wel koningskruid genoemd, heeft een frisse en sterke geur die je met name kunt verwerken in veel Italiaanse gerechten. Als je in plaats van een verpakking met losse basilicumtakjes liever een heel plantje koopt, dan is het wel handig om de plant op de juiste manier te verzorgen. Maar daarnaast is óók de manier waarop je plukt bepalend. Zo kan je eindeloos blijven oogsten!

Verzorging in huis

De plant kan niet tegen vorst, maar het fijne aan deze plant is dat hij ontzettend makkelijk in huis is te kweken. De blaadjes en stengels kunnen dan het hele jaar door geplukt worden met de juiste verzorging en de juiste manier van plukken.

Zet het plantje bijvoorbeeld in de vensterbank op een zonnige plek en geef hem wanneer nodig water, maar let er wel op dat je de plant niet verdrinkt. Daarnaast kun je 'm het beste vanaf de onderkant water geven. Zet 'm daarom het liefst in een schoteltje waar je water in giet, zodat de plant dit vanaf de onderkant kan opnemen. 

De juiste manier van plukken: met stengel en al! 

In plaats van alleen de blaadjes te plukken, is het beter om de blaadjes samen met de steel af te knippen. Dit kun je het beste net boven het punt doen waar twee blaadjes aan de stengel vast zitten. Hierdoor bevordert de bladgroei waardoor er in no time weer nieuwe basilicumblaadjes aan groeien. Pluk je alleen de blaadjes, dan houd je al snel alleen een heleboel kale stengels over. Daarnaast hebben de steeltjes ook gewoon een heerlijke smaak. 

De stengels van de basilicum zijn heel goed fijn te malen in de blender voor je pesto, of bak ze even op samen met knoflook om te verwerken in een smaakvolle saus. De losse blaadjes zijn ideaal voor bij koude en warme recepten en als garnering. Bijvoorbeeld over een pasta of een salade caprese.

Gaat
Lees ook:
Gaat je basilicumplant altijd dood? Met deze simpele tips blijft 'ie wel in leven

Basilicum invriezen

Heb je een overschot aan verse basilicum? Dan kun je het ook bewaren in de vriezer. Was de stelen en/of blaadjes en dep alles droog met keukenpapier. Vervolgens kan je het bewaren in een diepvrieszakje of bakje. De smaak blijft het lekkerst als je de basilicum kort in kokend water doet. Als je de kruiden enkel gebruikt voor sauzen en soepen kan het makkelijk zijn om het in een ijsblokjesvorm in te vriezen. Dit kan je doen door de basilicum met een beetje water in de blender te mixen en het vervolgens in de vorm te gieten.

Italiaanse
Lees ook:
Italiaanse broodsalade met een supersnelle aardbeiengranita

Fotocredits:

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: