Ga naar de inhoud
Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven

Dierenarts Piet legt uit: zo zet je jouw huisdier mooi op de foto

Een selfie maken, daar draaien de meeste mensen hun hand niet voor om. Maar als je jouw huisdier wil fotograferen kan dat nog best lastig zijn. Dierenarts Piet heeft gelukkig handige tips voor je, om jouw trouwe viervoeter mooi op de foto te zetten. Met vandaag in de hoofdrol: hond Lola!

Het belangrijkste om rekening mee te houden is dat je ervoor moet zorgen dat je huisdier het leuk vindt. Als je hond of kat geen aandacht (meer) heeft voor de camera moet je nog leuker doen, óf je moet het een andere keer proberen. 

Samen met een bevriende fotograaf heeft dierenarts Piet Hellemans een mini-fotocursus gemaakt, specifiek over het fotograferen van je hond, maar kan ook toegepast worden op andere huisdieren. Tijdens deze cursus worden er tips gegeven waarmee je op een professionelere wijze foto’s kunt maken van jouw dierenvriend. Als je weet waar je op moet letten merk je al snel dat het resultaat een stuk leuker is. 

Niks
Elke week de nieuwste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Bij de onderstaande tips gaan we uit van het gebruik van de camera van een mobiele telefoon. De telefoons van nu hebben vaak namelijk ontzettend goede camera’s. Daarnaast heb je 'm ook vrijwel altijd bij de hand. 

Stap 1: lens schoonmaken

De eerste stap is het schoonmaken van je cameralens. De lens zit in je broekzak en je komt er met je vingers aan, waardoor er gauw vette vlekken op komen. En als je met een vettige lens begint, kun je eigenlijk nooit een goeie foto maken. Je maakt de lens op een eenvoudige manier schoon met je T-shirt.

Tip: Gebruik altijd de camera aan de achterkant en niet de selfie camera want die is kwalitatief minder goed.

Stap 2: compositie bepalen

Een foto waarop de hond in het midden en op ooghoogte is het fijnst om naar te kijken. Wat ook prettig oogt is als de foto horizontaal genomen is, de horizon is dan rustiger in beeld.

Daarnaast moet de horizon ook daadwerkelijk recht zijn. Dit kun je achteraf aanpassen, maar het helpt ook zeker tijdens het maken van de foto. Om je hierbij te helpen heeft elke telefoon een handig hulpmiddel. Ga op je telefoon naar de camera-instellingen en vink de hulplijnen aan. Je ziet dan in je camera scherm subtiel een paar rasterlijnen, die je helpen met het bepalen van de compositie en het zorgen voor een rechte horizon. 

Stap 3: gebruik burstmodus bij actiefoto's

Voor een actiefoto heeft Piet ook een handige tip: maak gebruik van de burstmodus! Op de iPhone (versie 11 of nieuwer) moet je de afdrukknop naar links vegen (of naar beneden, als je je telefoon horizontaal houdt) en op een Android telefoon moet je de afdrukknop ingedrukt houden. De camera maakt dan meerdere foto’s achter elkaar, waarna jij achteraf de mooiste foto kan kiezen. Tot slot kun je er naderhand natuurlijk nog een leuke filter overheen gooien, maar... de basis is het belangrijkst! 

BonustipHoe je de aandacht van je huisdier écht vangt? Juist, met wat lekkers! Dé truc om je hond de gewenste kant op te laten kijken is natuurlijk door een smakelijk hapje boven de camera te houden. Uiteraard moet je 'm daarna wel gewoon belonen voor z'n mooie pose. 

Winnen!

Wil jij kans maken op een van de fotocursussen die Piet geeft samen met NatGeo fotograaf Jeroen Swols? Klik dan hier voor meer informatie!

Fotocredits

Headerfoto: Jamie Street - Unsplash

Dit is een artikel van