Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven!

Dierenarts Piet legt uit: zo voorkom en verhelp je overgewicht bij honden en katten

14 september 2022 17:05 Aangepast: 14 september 2022 17:15

Natuurlijk wil je je trouwe viervoeter lekker verwennen, maar toch moet je goed opletten dat dit niet leidt tot overgewicht. Dierenarts Piet Hellemans behandelt de kijkersvraag van Stephanie over haar hond Oscar: 'Hoe kan ik weten of mijn hond te zwaar is en wat kan ik hieraan doen?'

Allereerst is het volgens Dierenarts Piet belangrijk om te realiseren dat een gezond gewicht problemen en ziektes zoals artrose en suikerziekte voorkomt. Ook krijgen de gewrichten het zwaar te verduren, waardoor sommige honden zelfs moeten worden ingeslapen omdat de gewrichten te veel versleten zijn. 

Hoe kun je zien of je hond of kat te zwaar is?

Het is belangrijk dat een hond een zichtbare taille heeft. Piet heeft een hondje genaamd Dina bij zich en legt uit hoe je ziet of je hond overgewicht heeft of niet. Bij Dina is duidelijk te zien dat haar lijfje na de ribbetjes smal toe loopt. En ook als ze staat kun je het goed zien, omdat haar buikje mooi omhoogloopt. Dit laat zien dat ze een goeie taille heeft en daarom dus niet te zwaar is. Dit geldt voor zowel honden als katten. Bij honden wil je graag de achterste drie ribbetjes voelen.

Waar kun je het beste op letten?

Je denkt snel dat je naar het gewicht moet kijken van je hond, maar Piet kijkt altijd eerst naar de lichaamssamenstelling en naar de vorm. Het gewicht is overigens wel belangrijk om naar te kijken, zeker als je hond of kat te zwaar is. Zo kun je meten of het afvalbeleid wat je voert ook echt helpt. Maar voor de inschatting van het overgewicht is het niet nodig.

Miniatuurvoorbeeld
Elke week de nieuwste tips en inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Meten is weten

Heb je het vermoeden dat je huisdier te zwaar is? Weeg je huisdier dan om de twee weken met dezelfde weegschaal en op hetzelfde moment van de dag. Een kleine hond of kat til je het makkelijkst door hem in je armen te nemen en samen op de weegschaal te staan. Daarna weeg je nogmaals alleen jezelf, waarna je het verschil kunt berekenen. Heb je een grote hond, neem deze dan mee naar de dierenarts of dierenwinkel om te wegen. 

Tip: Neem een traktatie mee naar de dierenarts voor bij het wegen, je hond zal dit onthouden en de volgende keer ook graag met je mee willen naar de praktijk.

Een dieet voor jouw hond of kat

Moet jouw hond of kat op dieet? Kijk dan goed op de verpakking van honden- of kattenvoer. Hierop staat een advies dosering, oftewel: een dagelijkse dosering voor een bepaald streefgewicht. Dit houd je twee weken aan, waarna je je huisdier opnieuw weegt. Is je hond of kat zwaarder geworden, dan geef je je kat een kwart en je hond een derde van de dagvoeding minder. Ze hebben dan wel honger, maar dat is helaas het idee achter afvallen. Ze hebben te veel vetreserves en die worden pas aangesproken als je meer energie verbruikt dan dat er binnen komt.

De beweging stimuleren

Een hond kun je gemakkelijk meer laten bewegen door veel met hem te spelen. Dit is namelijk niet alleen voor de hond, maar ook voor de baasjes erg leuk. Ga er daarnaast ook regelmatig op uit met je hond en maak lekkere wandelingen. Een kat laten bewegen pak je natuurlijk anders aan. Zo kun je met een veertje aan een touwtje al een speelse activiteit laten ontstaan.

Het is ook leuk om ze een voerbal te geven. Een zwaar dier is vaak wel op eten gefocust, dus geef ze hun daghoeveelheid in de bal. Ze verbranden energie en moeten werken om te kunnen eten. Ze ervaren dan geen honger omdat je de hobby eten hebt vervangen voor de hobby bewegen!

Dina adopteren?

Dina – het hondje uit de uitzending – is een Spaanse dame van 7 jaar. Ze is in een gezin opgevoed, waardoor ze erg sociaal is. Ze vindt honden en kinderen leuk en ze wil heel graag een tuin zodat ze lekker buiten kan zijn. Wil jij Dina adopteren of wil je meer informatie? Klik dan hier!

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore