Ga naar de inhoud
Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven

Dit is waarom de labradoodle zo populair is

Eind jaren tachtig werden de labrador retrievers en poedels met elkaar gekruist, met als resultaat… de labradoodle! Daar zijn hondenliefhebbers maar al te enthousiast over, want deze bijzondere kruising zorgt voor veel voordelen. Zo zijn de goede eigenschappen van de labrador én de poedel behouden in deze fijne hond. Dierenarts Piet legt uit welke eigenschappen de hond zo geliefd maakt en waar je rekening mee moet houden.

Gezondheid van de poedel

Normaal gesproken hebben labradors snel last van artrose in hun ellebogen en heupen. De poedel is daarentegen een heel gezond en intelligent ras. Door hun sterke genen kunnen poedels relatief oud worden. De labradoodle mag dus blij zijn dat hij er dankzij de poedel gemiddeld ook wat extra gezonde levensjaren bij kan tellen.

Een vacht met voordelen

Ook de mooie krulvacht heeft de labradoodle aan de poedel te danken. Een groot voordeel voor in huis, want de vacht verhaart maar weinig. Daarbij kan deze vacht – ondanks dat de hond officieel niet hypoallergeen is – ervoor zorgen dat mensen met een milde hondenallergie hier in veel gevallen juist wel tegen kunnen, legt Piet uit. De vacht van de labradoodle is overigens niet geschikt voor mensen met een heftige allergie.

Niks
Elke week de nieuwste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Verzorging vacht

De vacht mag dan wel prettig zijn voor de hondeneigenaar, maar het moet ook aangenaam blijven voor de hond. Af en toe kan de labradoodle wel een knip- of scheerbeurt gebruiken, zeker omdat de krullende vacht nogal wat vuil kan opslaan. Wanneer je dit niet regelmatig doet kunnen er veel klitten ontstaan. De vacht regelmatig doorkammen, borstelen, wassen en tenslotte föhnen is daarom extra belangrijk.

Trouwe hulp

De fijne eigenschappen liefde en gehoorzaamheid heeft de labradoodle overgenomen van de labrador. Hierdoor is het niet alleen een makkelijk huisdier, maar ook een geschikte keuze voor hen die weinig ervaring hebben met honden. De retrievers worden bovendien vaak gebruikt voor geleidenwerk en als hulphond.

Fotocredits:

Dit is een artikel van