Het is hartje zomer en dat betekent dat alles – als het goed is – volgroeid is en het meeste volop in bloei staat. Je zou denken dat snoeien dan voorlopig niet nodig is, toch? Wel dus! De volgende planten kunnen in de maand juli namelijk nog wel een (extra) snoeibeurt gebruiken.
In feite is snoeien in de zomer zelfs beter dan snoeien in de winter. Dit komt omdat de planten nu namelijk volledig volgroeid en op kracht zijn, waardoor de snoeiwonden sneller herstellen. Daarnaast hebben bacteriën en schimmels in de zomer minder kans dan in de winter.
Niet in de volle zon snoeien
Maar voor je aan de slag gaan met de snoeischaar is het belangrijk om te weten dat je nooit in de volle zon moet snoeien. Buiten het feit dat dit voor jezelf niet zo prettig is, is het ook voor de plant niet fijn. Wanneer je snoeit laat je namelijk snoeiwonden achter op de takken en bladeren, waardoor het vocht van de plant of boom snel verdampt. Dit veroorzaakt snel bruine bladeren of randjes.
Gaat tijdens de snoeibeurt de zon onverwachts toch schijnen? Dan is het belangrijk de plant extra water te geven.
Vaste planten snoeien in juli
Veel vaste planten kunnen er na hun groeiexplosie in de lente en vroege zomer ietwat slordig uit komen te zien. De oplossing? Geef de uit de kluiten gewassen planten een snoeibeurt door alle uitgebloeide stengels tot aan de voet terug te snoeien en ook het dode blad weg te knippen. Het kan misschien een beetje pijn doen, maar met een beetje geluk bloeit de plant daarna gewoon nóg een keer! Snoeien doet immers groeien én vaak ook bloeien!
- Akelei: dit is het juiste moment om de verticale stengels weg te knippen én vergeelde blaadjes te verwijderen.
- Blauweregen (Wisteria): de Blauweregen snoei je niet alleen vroeg in het voorjaar maar óók in juli/augustus. Je leest er hier alles over.
- Bruidsbloem (Deutzia): na het bloeien maakt de plant sterke nieuwe stengels aan. Als je deze gaat snoeien knip je drie tot vijf van de dikste oude stengels tot aan de voet en verwijder daarbij ook zwakke groei.
- Fruitbomen: deze snoeibeurt is puur en alleen bedoeld om de fruitboom in droge periodes een handje te helpen. Door het bladoppervlak te verkleinen zullen ze namelijk minder vocht verdampen. En dat is fijn, want dat vocht hebben ze juist nodig om vruchten te laten groeien! Snoei simpelweg de uitlopers van dit seizoen terug tot nét boven de onderste twee knoppen.
- Korenbloem (Centaurea): Knip de plant na de bloei in z’n geheel af tot ongeveer 5-10 cm boven de grond.
- Lupine: knip de uitgebloeide, holle bloemstengels volledig terug tot aan de voet.
- Ooievaarsbek (geranium): Door de ooievaarsbek flink te snoeien na de bloei houd je de uitloop fris en stimuleer je nieuw blad. Meestal gaat de ooievaarsbek dan in de nazomer nog een tweede keer bloeien.
- Ridderspoor (delphinium): knip de uitgebloeide bloemstengels weg en knip de plant na de bloei flink terug. Wanneer je de bloemen direct na de bloei verwijdert bestaat er een kans dat er nog een tweede bloei komt.
- Rododendrons: knip de uitgebloeide bloemen tot net boven het blad af. Is de plant al wat ouder, dan is het goed om enkele (twee á drie) takken uit de kroon te verwijderen. Hierdoor verbeter je namelijk de luchtcirculatie.
- Rozenstruik: na de eerste bloei is het slim om de uitgebloeide rozentakken met een derde terug te snoeien. Krachtige groei wordt op die manier gestimuleerd waardoor de struik meer bloemen krijgt en zelfs nog een tweede keer kan gaan bloeien.
- Schoenlappersplant: lap de schoenlappersplant op door de oude bloemstengels en de buitenste blaadjes af te knippen.
- Voorjaarszonnebloem (Doronicum): verwijder ook bij deze plant de de oude bloemstengels en het vergeelde blad.
- Vrouwenmantel: verwijder de uitgebloeide bloemen en het oude blad.
- Weigelia (Weigela): deze plant kun je het beste mooi in vorm houden door de stengels die te dicht op elkaar zitten te verwijderen én de langste (en oudste) bloeistengels te snoeien.

NIET snoeien in juli
Wellicht heb je ook nog een aantal laatbloeiers in je tuin. Planten die nog moeten bloeien of die nog niet uitgebloeid zijn. Die kun je dan ook beter nog even met rust laten. Voorbeelden hiervan zijn:
- Herfstframbozen: deze moet eigenlijk worden gesnoeid in de rustperiode, dus niet hartje zomer. De nieuwe uitlopers die je nu ziet verschijnen zullen in in de herfst vruchten krijgen.
- Hortensia: deze is nu volop in bloei en kun je dus maar beter met rust laten. Wanneer je ‘m nu zou snoeien is de kans groot dat je bloemknoppen wegknipt die nog moeten bloenen. Wanneer je ‘m dan wel moet snoeien? Volgend voorjaar pas!
- Sneeuwbal (Viburnum): ook deze mooie winterbloeier is op dit moment bloemknoppen aan het ontwikkelen. Deze gaan in de winter pas open, dus blijf hier voorlopig nog even van af. Volgend jaar maart mag je ze pas snoeien!
Fotocredits
- Headerfoto: ImageParty - Pixabay
- Lupine: cskkkk - pixabay