Ga naar de inhoud
RTL Wonen

5 verschillende manieren om je voegen weer schoon te krijgen

Als je tegels in je badkamer of keuken hebt is de kans groot dat de voegen eens in de zoveel tijd verkleuren. Dat geldt voor tegels tegen de muur, maar ook voor op de vloer. Vet, zeepresten, kalk en schimmel hopen zich namelijk op in die voegen, wat vaak resulteert in een grijze of gele verkleuring. Gelukkig zijn er vijf simpele manieren om ze weer brandschoon te krijgen!

1. Schoonmaakazijn en water

Dit mengsel is een wondermiddel wanneer je last hebt van viezigheid en kalk tussen de tegels. Mix de twee componenten (gelijke delen) door elkaar giet het in een spuitfles. Spuit de vieze voegen ermee in en laat het minimaal 30 minuten intrekken. Haal er vervolgens een spons overheen en spoel het daarna af met water.

Zijn je tegels zelf ook vies? Dan kun je dit middel heel goed ook daarvoor gebruiken. Pak het dus allemaal tegelijk aan en spuit je tegels ook in met het mengsel.

2. Zwaarder geschut: Bleekmiddel

Pas bij deze tip goed op, want bleekmiddel is een agressief middel. Zorg er dus voor dat je de ruimte goed ventileert wanneer je hiermee aan de slag gaat en trek oude kleren aan waar eventueel permanente vlekken in mogen komen.

Verdun het bleekmiddel met wat water en gebruik een oude tandenborstel om de voegen mee schoon te schrobben schrobben tot ze weer wit of grijs zijn. Maar let op, heb je donkere voegen, dan is bleek hier niet geschikt voor. Hier vervaagt de voeg namelijk juist van.

Dit kan best eens een flinke klus zijn. Spoel vervolgens de voegen en tegels goed af met water en zorg ervoor dat er geen bleekresten overblijven.

Let op: Bleekmiddel kan je kitranden aantasten, dus pas op dat die niet te veel in aanraking komen met elkaar.

Zo
Lees ook:
Zo verwijder je kalkaanslag met bakpapier

3. Wasverzachter en water

Hiervan gaat de ruimte ook nog eens lekker ruiken! Meng wat wasverzachter met warm water en wrijf het in de voegen die je schoon wil maken. Blijf goed poetsen tot de voegen weer schoon zijn. Spoel het daarna nog even af met water, et voilá!

4. Baking soda

Ook dit middel is een alleskunner op het gebied van schoonmaken. Van vieze geurtjes opnemen tot vocht laten verdwijnen en óók nog eens als licht schuurmiddel te gebruiken. Je kunt hier lezen hoe je in een handomdraai je voegen kunt reinigen met baking soda.

5. Kant-en-klaar

Is dit allemaal toch te veel werk? Dan kun je natuurlijk altijd in de winkel een kant-en-klaar reinigingsmiddel halen voor voegen. Het is hierbij wel verstandig om de ruimte goed te luchten en om oudere kleding aan te trekken.

Voorkomen

Nadat je dan je voegen weer brandschoon hebt gemaakt, wil je natuurlijk het liefst dat ze voor altijd zo blijven. Er zijn een aantal factoren die kunnen bijdragen aan het behouden van schone voegen. Zo kun je heel simpel een beschermingsmiddel voor voegen halen in de winkel. Hierdoor komt er een laagje overheen die vet, vuil en vocht afstotend is. Ideaal dus!

Daarnaast is het belangrijk dat je een ruimte goed blijft luchten. Vooral schimmel hoopt zich op in de voegen vanwege de luchtvochtigheid. Door een raampje open te zetten en te laten, blijft er veel minder vocht in de badkamer hangen om in de voegen te kunnen trekken.

Als laatst kun je vieze voegen voorkomen door tijdens het schoonmaken goed te blijven letten op je sopje. Is je dweilwater of schoonmaaksopje vies? Dan kan dat vuil ook weer achterblijven in de voegen die je juist probeert schoon te maken. Zorg dus altijd voor een schoon sopje en ververs het wanneer nodig.

    Fotocredits

    Zo
    Lees ook:
    Zo maak (en houd) je de kitrandjes in de badkamer schoon
    Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: