Het bramenseizoen is van start gegaan. De eerste bramen kleuren momenteel al paars en zwart en ze zijn vaak nog tot september/oktober te plukken. Maar wat niet iedereen weet is dat de bramen vaak vol kleine beestjes zitten. Niet dat je dat proeft, maar het idee is toch niet zo lekker... Zo verwijder je de wormpjes uit je bramen!
Bramen plukken
Het bramenseizoen loopt van eind juli tot en met september of soms zelfs oktober. Wanneer ze rijp zijn hangt volledig af van de natuur. Als je dus bramen wil plukken, is het goed om af en toe eens te kijken of het al kan. Ze zijn rijp wanneer ze donkerpaars of zwart gekleurd zijn en ze makkelijk loslaten van de steel. Hoe groter en hoe donkerder ze zijn, des te beter ze smaken. Als ze niet makkelijk loslaten, zijn ze dus nog niet rijp en kun je ze beter nog even laten zitten.
Wild plukken
Als je bramen gaat plukken in het wild, is het belangrijk om rekening te houden met een paar regels die daarbij horen. Eigenlijk is wildplukken niet geoorloofd, maar wordt nog wel door de vingers gezien, mits je niet te veel plukt, en dit alleen voor eigen gebruik doet. Pluk alleen bramen van bovenaan de struik en laat de struik en de natuur daaromheen heel. Zorg er ook altijd voor dat je niet een hele struik leegplukt. Op die manier kunnen vogeltjes en andere beestjes er ook nog van snoepen.
Bramen wassen
De bramen die je plukt, komen uiteraard uit de natuur. Daar groeien niet alleen plantjes, maar leven ook beestjes; ook in de bramenstruik. Het is daarom belangrijk dat je de bramen eerst goed wast voordat je ze gaat gebruiken of opeten. Hoe doe je dat nou het beste?
Om zoveel mogelijk van de smaak te behouden, kun je het beste de bramen wassen in koud water. Bessen zijn best kwetsbaar en kunnen snel kapotgaan, daarom is het beter om ze niet onder een stromende kraan te wassen. Doe het dus liever in een bak of emmer.
Zout tegen de beestjes
Voeg vervolgens wat zout toe aan je bak met bramen en water. De beestjes die je per ongeluk hebt meegenomen vinden het al niet fijn om onder water te zijn, maar houden ook niet van zout. Ze zullen dus loskomen van de bramen en naar boven drijven. Je zal zien dat je na een tijdje kleine, witte wormpjes ziet drijven in het water.
Laat de bak met bramen en het zoute water een tijdje staan en haal vervolgens de naar boven gedreven beestjes en bramen weg. De bramen die zijn gaan drijven zijn namelijk nog niet helemaal rijp óf niet meer goed. Roer vervolgens voorzichtig met je hand door de bramen en laat het nog eens even staan. Herhaal dit zo vaak als dat je zelf fijn vindt om zoveel mogelijk beestjes uit je bramen te krijgen.
Zijn je bramen schoon? Dan kun je ze afgieten, even naspoelen zodat er geen zoute smaak blijft hangen en laten drogen op een keukenpapiertje.
Bramen bewaren
Bramen kun je helaas niet heel lang bewaren en gaan snel schimmelen. Zorg er daarom voor dat je na het plukken niet langer dan twee dagen wacht voor je ze verwerkt of opeet. Wil je ze toch langer bewaren? Dan kun je ze het beste invriezen. In de vriezer kun je ze namelijk tot wel twaalf maanden bewaren.
Fotocredits:
- Headerfoto: Alter_photo - iStock
- Foto 1: VladTeodor - iStock
