Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Met deze 11 tips maak jij je keuken (nog) gezelliger!

De keuken is tegenwoordig niet meer een plek waar alleen gekookt wordt, maar vaak ook een plek waar mensen graag samenkomen. Het is dan natuurlijk belangrijk dat ‘ie een gevoel van warmte en gezelligheid uitstraalt. Met deze tips breng jij straks alleen nog maar tijd door in je gezellige keuken!

1. Houd het opgeruimd

Deze is misschien wat voor de hand liggend, maar een opgeruimde keuken ziet er altijd gezelliger uit dan een rommelige keuken. Natuurlijk weet iedereen dat de keuken hoofdzakelijk wordt gebruikt om in te koken, dus hier en daar een pan of een pot op het aanrecht laten staan is geen enkel probleem. Het moet natuurlijk geen showroom worden. Maar let op dat je niet te veel kleine of vieze dingetjes laat slingeren zoals potjes, afwas en (lege) zakjes.

2. Verlichting

Eén van de grootste sfeermakers in je huis is de verlichting. Dat geldt ook voor de keuken. Kies dus voor een leuke hanglamp, strakke spotjes of tafellamp. Denk hierbij ook aan de kleur die de lamp afgeeft. Oranje licht zorgt voor veel meer sfeer dan felwit licht. Daarnaast kan je meerdere sfeermakers toevoegen zoals kaarsjes. Haal de warmte naar binnen!

3. Kleur fleurt op

Ondanks dat niet iedereen ervan houdt, bereik je met kleur heel veel in de keuken. Hoewel de combinatie van wit en strak ook erg geliefd blijft, straalt dit geen warmte uit. Met aardse kleuren kun je je keuken ook heel strak houden én tegelijkertijd een warm en welkom gevoel afgeven. En niet alleen met aardse kleuren straal je die sfeer uit, maar denk ook eens aan kleuren zoals groen of blauw. Kijk eens naar pasteltinten of ga juist voor fel. Het kan allemaal!

4. Kruidenpotjes in het zicht

Kruidenpotjes zijn niet alleen heel handig, maar staan ook nog eens heel leuk en gezellig in de keuken. Kies bijvoorbeeld potjes uit die allemaal bij elkaar passen en zet ze in een rekje of op een plank. Hiermee laat je ook nog eens je keuken leven en straal je uit dat je keuken geen showroom is, maar daadwerkelijk wordt gebruikt voor je heerlijke kookkunsten.

5. Raambekleding

Heb jij ramen in de keuken? Dan is het een leuk idee om daar een passend gordijntje of leuke lamellen voor uit te zoeken. Pas er wel mee op dat ze niet al te verduisterend zijn. Daglicht zorgt ook voor sfeer en zeker als het zonnetje heerlijk schijnt!

6. Wandplanken

Kastjes aan de muur zijn natuurlijk erg praktisch. Je kunt er van alles in kwijt en alles staat uit het zicht. Maar wandplanken zijn net zo praktisch én geven leven aan je keuken. Ga ook voor een leuke plank die goed past bij het geheel van de keuken. Vaak stralen houten planken een warme en moderne sfeer uit. Zet hier bijvoorbeeld je kruidenpotjes op. Of kijk eens naar de volgende tip!

7. Voorraadpotten

Er gaat een trend rond om dingen te bewaren in andere voorraadpotten dan waar je ze in koopt. En wij snappen dat heel goed! Een groot geel pak ontbijtgranen steekt heel erg af tegen een rustige kleur in de keuken. In plaats daarvan bewaar je de ontbijtgranen in een glazen wekpot of een mooie afsluitbare karaf. Misschien houd je wel heel erg van kitsch en kies je voor een leuk blik met een patroon die past bij jouw keuken. Mixen en matchen is de truc!

8. Dienbladen en borrelplanken

Zoals in tip 1 staat beschreven, staat het niet zo gezellig om allerlei kleine dingetjes op het aanrecht te hebben staan. Geef er eenheid aan door die kleine dingen te verzamelen op een dienblad of een gave borrelplank. Zo ziet het er opgeruimd uit en kun je er nog steeds net zo makkelijk bij als eerst.

9. Spattegels

Bijna elke keuken heeft spattegels langs de muur bij het aanrecht lopen. Dat is natuurlijk hartstikke praktisch. Ze staan stijlvol en zijn makkelijk schoon te houden. Maar deze tegels kun je pimpen of een twist geven. Je kunt ze schilderen met speciale verf of beplakken met stickers óf je kunt ervoor kiezen om er een hele andere tegel te plaatsen. Ga bijvoorbeeld eens voor een leuk vissengraatpatroontje of kies blauwe tegels in je groene keuken! 

10. Koffiehoekje

Het koffiezetapparaat is misschien wel het gezelligste apparaat van de keuken. ’s Ochtends opstaan met een heerlijk bakje koffie, wie wil dat nou niet? Daarom is het belangrijk om ook daar een gezellige plek van te maken. Een koffiezetapparaat kan soms een doorn in het oog zijn, maar dat hoeft zeker niet! zet er bijvoorbeeld leuke kopjes en koffie gerelateerde accessoires omheen. Zoals een glazen pot met koffiebonen! Al is dat laatste dan vooral voor de sier, want koffiebonen moet je natuurlijk koel en donker bewaren. 

11. Planten

Planten fleuren de boel altijd op, dus zet ook vooral in de keuken hier en daar wat groen neer. Pas op dat je niet alles opkropt in één hoekje, maar verdeel je plantjes over de ruimte. Zet er bijvoorbeeld een wat hoger en de ander in een hoekje. Een leuke plant voor in de keuken is – ironisch genoeg – de pannenkoekenplant!

Fotocredits:

Niks
Elke week de nieuwste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Dit is een artikel van