RTL Wonen

Bananenplant stekken? Zo doe je dat!

30 juni 2022 19:27

De bananenplant is al een hele tijd ontzettend populair. Veel mensen hebben er wel één (of meer!) in huis of in de tuin. Hij ziet er ook gewoon zo prachtig uit. Wat is nu beter dan één bananenplant? Meerdere kleine bananenplantjes! Stekken maar. Lees hier hoe je dit doet.

Wat is dat eigenlijk, stekken?

Wanneer je uit een (afgeknipt) stukje plant een nieuwe laat groeien, heet dat stekken. Dit kan met heel veel planten en dus ook met de bananenplant.

Hoe stek je een bananenplant?

Stekken klinkt wat ingewikkeld, maar dat is het vaak helemaal niet. Bananenplanten krijgen baby's. Dat betekent dat er vanuit de moederplant nieuwe, kleinere bananenplanten groeien. In de volgende stappen leggen we uit hoe je zo'n babyplantje losmaakt van de moederplant om 'm vervolgens uit te laten groeien tot een volwassen bananenplant.

Opgelet: Voor de volgende stappen kun je niet zomaar elk babyplantje gebruiken. Het moet namelijk sterk genoeg zijn om op eigen 'poten' te kunnen staan. Zorg er daarom voor dat je babyplantje minimaal 20 cm hoog is. Zo weet je zeker dat hij al voldoende wortels heeft.

Stap 1: Haal de plant uit de pot en graaf heel voorzichtig het babyplantje los. Doe dit zo dicht mogelijk bij de moederplant. Kijk wel uit dat je de wortels niet beschadigt.

Stap 2: Snijd vervolgens het babyplantje bij de moederplant weg. Doe dit wederom zo dicht mogelijk bij de moederplant. Gebruik hiervoor een scherp, schoon mesje. Anders kun je de wortels flink beschadigen of zelfs de baby- én moederplant ziek maken.

Stap 3: Trek het babyplantje weg bij de moederplant en trek (voorzichtig) de wortels los uit de aarde. Kijk uit dat je de wortels hierbij niet breekt. Dit gaat overigens het makkelijkst als je de plant al een dag of vijf geen water meer hebt gegeven.

Stap 4: Stekken maar! Vul een ander potje met potgrond en eventueel hydrokorrels. Je leest hier waarom hydrokorrels zo belangrijk zijn voor de groei van je groen.

Graaf een kuiltje in de aarde en plant je babyplantje. Geef het wat water en je hebt je bananenplant gestekt. Verzorg het nu gewoon zoals je je normale bananenplant verzorgt en het zal snel tot een nieuwe moederplant uitgroeien.

Fotocredits

Miniatuurvoorbeeld
Elke week de nieuwste tips en inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore