Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Op vakantie? Zo overleven je planten bij jouw afwezigheid

Plantenliefhebbers, wij Nederlanders houden wel van groen in huis. Maar veel planten betekent ook veel verantwoordelijkheid. Hoe doe je dat als je een keer op vakantie gaat? Geen zorgen. Boek lekker die vlucht, treinreis of kampeerplek, want met deze tips overleven je planten met gemak tijdens jouw out of office.

1. Zorg voor voldoende water vóór vertrek

Om mee af te trappen, een bekende tip. Voor je de deur uitgaat, is het verstandig om je planten te voorzien van een goede scheut water. Plan dit wel vooruit, want als je ze net de dag ervoor ook water hebt gegeven, kan dit natuurlijk averechts werken. Bepaal ook op basis van de grootte en de soort plant hoe groot die scheut mag zijn. Niet alle planten hebben namelijk evenveel water nodig. En je zal niet de eerste zijn wiens groen verzuipt.

2. Bepaal de belichting

Door planten neer te zetten op een plek waar nét wat minder licht schijnt, zullen ze minder snel hun water verbruiken. Zet ze niet helemaal in het donker, want daar houden ze ook weer niet van. Zet ze eens een stuk verder van het raam of doe het gordijn een beetje dicht (niet helemaal). Je plaatst je planten dan in halfzon / halfschaduw. Dit betekent dat ze maximaal twee tot vier uur per dag in de volle zon staan. Dat is voor de meeste planten prima!

3. Maak het lekker knus

Als je voor een tijdje op vakantie gaat, is het verstandig om ervoor te zorgen dat al je planten dicht bij elkaar staan. Dit is niet omdat ze zich anders zo eenzaam voelen zonder jou, maar omdat ze met z’n alle zorgen voor een eigen miniklimaat met een hogere luchtvochtigheid. Dat vinden alle planten erg lekker en ze zullen daardoor sterker blijven.

4. Laat voeding achterwege

Geef jij je planten extra voeding? Stop daar dan minimaal een week voor vertrek mee. Voeding stimuleert de groei van de plant en zorgt dus ook voor meer waterverbruik. Je kunt beter even stoppen met het geven van voeding om de groei op een wat lager pitje te zetten. Zo doet je plant langer met het water dat ‘ie gekregen heeft.

5. Maak je eigen watergeefsysteem

Als je langer dan een (lang) weekend weggaat, overleven je planten het niet op één scheut water voor je vertrekt. Ze hebben dan wat vaker water nodig. Dit kun je makkelijk zelf regelen. Natuurlijk kun je een druppelsysteem kopen of een knutselwerkje maken, zoals een fles met gaten erin of met een panty over de opening. Of dat per se nodig is? Nee hoor! Hier kun je lezen hoe je zonder geknutsel heel makkelijk zelf zo’n systeem kunt maken met spullen die je al in huis hebt.

6. Plantenoppas

Vind je het nou toch spannend om je planten alleen te laten? Dan kun je natuurlijk altijd een plantenoppas inschakelen. Iemand kan op je huis voor een tijdje komen passen of je geeft de sleutel aan de buurvrouw die eens in de zoveel tijd je planten wat te drinken geeft.

7. Regel de luchtvochtigheid

Naast dat je je planten knus bij elkaar zet om de luchtvochtigheid te bevorderen, kan het natuurlijk zo zijn dat je een boel tropische planten hebt die houden van een hoge luchtvochtigheid. Voor dat type groen kun je een luchtbevochtiger aanschaffen. Zet deze aan voor je weggaat, en laat het eens in de zoveel tijd checken en eventueel bijvullen door iemand.

Ohnee!

Oké, en wat als je thuiskomt en je komt erachter dat je planten toch teveel water hebben gekregen? Geen man over boord. Er zijn heus nog wel een aantal dingen die je kunt doen om je groene vrienden te redden. Je leest hier allerlei handige tips!

Fotocredits:

Niks
Elke week de nieuwste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: