Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Tuinmeubelen het hele jaar buiten laten staan? Ja, het kan echt!

Tuinmeubelen zijn heerlijk om even lekker op te kunnen loungen met je snoet in de zon. Ding is wel dat ze veel ruimte in beslag nemen als je ze in de koude maanden niet buiten wil laten staan. Wat als je die ruimte niet hebt? Of niet aan de sjouw wil? In dit artikel vind je tuinmeubelen die je het hele jaar door buiten kunt laten staan. Heerlijk, toch?

Weerbestendige tuinmeubelen

Weerbestendig of all weather-tuinmeubelen worden vaak van duurzame materialen gemaakt, zoals kunststof, aluminium of wicker. Kunststof en wicker tuinmeubelen zijn zowel kleur- als slijtvast en kunnen wel tegen een flinke regenbui. Aluminium tuinmeubelen zijn voorzien van een laagje dat het materiaal beschermd tegen roestvorming en krassen. Tuinmeubelen van deze materialen kun je dus prima het hele jaar door buiten laten staan.

Vorst

Ondanks dat je tuinmeubelen van bovenstaande materialen altijd buiten kunt laten staan, is het wel verstandig om voorzichtig te blijven. Kunststof materialen, zoals wicker, zijn namelijk gevoeliger voor winterse weersomstandigheden. Komt regen, komt sneeuw. Bij lage temperaturen kan het kapot knappen als er te veel druk of gewicht op komt te staan.

Zou je je buitenmeubels liever toch een keer naar binnen willen halen, bijvoorbeeld als je extra zitplekken voor bezoek wil creëren? Dan doe je er goed aan om ze ruim van tevoren vast binnen neer te zetten, zodat het materiaal kan 'acclimatiseren.'

Kracht van beschermhoezen

Het is zeker niet nodig om bij weerbestendige tuinmeubels een beschermhoes eroverheen te doen. Toch snappen we dat je dit misschien zelf een fijn idee vindt. Kies je er wel voor om een beschermhoes over je tuinmeubilair te doen? Zorg er dan voor dat je er één uitkiest die van goede kwaliteit is en kan ademen. Is dit niet het geval, dan loop je het risico op schimmelvorming op je tuinmeubelen. Beter voorkomen, dan genezen. Daarbij is het verstandig om te kiezen voor een waterafstotende beschermhoes, om dezelfde reden als hiervoor beschreven. Dezelfde vlieger gaat op voor het beschermen van je tuinmeubilair in de zomer. Hoewel er na regen zonneschijn komt, kan het de groei van schimmel en het ontstaan van vlekken stimuleren. En dat is niet alleen niet fraai voor het oog, maar ook gaat het ten koste van de kwaliteit van de meubels.

Bevestig je beschermhoes altijd goed, zodat hij niet kan wegwaaien én zorg ervoor dat water makkelijk kan wegstromen om het ontstaan van grote waterplassen (onder andere een nest van bacteriën) te voorkomen.

Kussens opbergen

Ook als je tuinmeubelen van weerbestendige materialen zijn gemaakt, is de kans groot dat er kussens op je bank en stoelen liggen die niet tegen alle weersomstandigheden bestand zijn. Deze kun je beter opbergen. Dat kun je doen door ze binnen in huis of in een schuur te bewaren, maar je kunt ook op zoek naar een opbergbox voor in de tuin.

Het opbergen van de kussens raden we niet alleen in de winter, maar ook zeker in de zomer aan. Zon kan namelijk – naast schimmel en vlekken – zorgen voor verkleuring in de stof. 

Houten tuinsets

Misschien heb je al wel een mooie tuinset en is deze van hout. Geen zorgen. Hout – en vooral hardhout – is van nature tegen schimmel en vocht beschermd. Wel kunnen sommige houtsoorten verkleuren door de zon of regen. Teak is bijvoorbeeld één van die houtsoorten. Wil je je houten tuinmeubelen tegen verkleuring beschermen? Dan kun je het beste een protector kopen met kleurvaste eigenschappen.

Tuinmeubelen die gemaakt zijn van zachte houtsoorten, zoals vuren- en grenenhout, kun je het best een handje helpen door ze eens per jaar te behandelen met houtolie of door een er een waslaag op te smeren. Zo creëer je zelf een beschermlaagje voor je tuinmeubilair. 

Fotocredits:

Niks
Elke week de nieuwste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Dit is een artikel van