Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Deze kleuren zijn perfect voor een werkkamer (en deze niet)

Ben je van plan jouw (thuis)werkkamer een nieuwe lik verf te geven? Dan is het slim om hier extra goed over na te denken. Niet alleen omdat je hier waarschijnlijk aardig wat uurtjes gaat spenderen en het dus wel een gezellige uitstraling moet hebben, maar vooral omdat de kleur meer invloed heeft dan je denkt. Zowel op je productiviteit als je gemoedstoestand.

Kleur doet veel

De meeste mensen weten het wel, maar doen er weinig mee: kleur heeft invloed op ons brein. Kleur kan stimuleren, druk maken, rust geven, maar ook demotiveren en verdrietig maken. Er wordt in schilderijen en abstracte kunstwerken niet voor niets zo goed nagedacht over het kleurgebruik.

Dit kun je natuurlijk allemaal ook heel goed toepassen in je eigen huis. In dit geval gaan we het hebben over de werkkamer. Een werkkamer is namelijk voor iedereen anders. De één wil er heel graag stilte en rust terwijl de ander juist zijn of haar creativiteit wil stimuleren.

Welke kleur kies je dan?

Verschillende kleuren doen verschillende dingen met onze hersens. Dat betekent dus dat niet elke kleur voor elke werkkamer geschikt is. Hieronder lees je wélke kleur wát met je (brein) doet: 

Rood:

Rood is een hele heftige kleur en geeft veel prikkels af. Rood kan je adrenaline stimuleren, maar te veel rood kan zorgen voor vermoeide ogen en veel afleiding. Heb je dus een adrenalineboost nodig? Dan is rood een goede toevoeging, maar ga liever niet all te way. Kies dus voor enkele rode accenten in je werkkamer.

Oranje:

Oranje is een hele positieve kleur. De meeste mensen zullen blij worden van de kleur oranje en daarom is dit ook een fijne kleur voor mensen die veel creatief bezig zijn. Oranje stimuleert je creativiteit én maakt je vrolijk.

Geel:

Geel ligt heel dichtbij oranje. Je kunt ze dan ook goed combineren! Geel stimuleert ook positieve gedachtes én helpt je bij je concentratie. Daarbij is het wel belangrijk dat je niet gelijk alles geel maakt. Dit kan ook zorgen voor te veel afleiding en het kan vermoeiend zijn voor je ogen.

Groen:

Groen is een rustgevende kleur en helpt je om je stress te verlagen. Omdat het een koude kleur is, brengt het een koel gevoel met zich mee. Daarbij is groen de kleur van de natuur en stimuleert het om doelgericht te werk te gaan.

Blauw:

Net als bij groen, stelt blauw je op je gemak. Het helpt je om de focus erbij te houden en geeft rust aan het oog. Wederom is het niet slim om alles in de kamer blauw te schilderen, want als je té relaxed wordt in je werkkamer is dat natuurlijk ook niet zo fijn. Houd het op één muur of meerdere accessoires. Anders wordt de ruimte erg snel kil (en jij erg slaperig). 

Paars:

Paars is op zichzelf al een redelijke out-of-the-box kleur. Vandaar dat deze kleur ook stimuleert om out-of-the-box te denken. Het bevordert het krijgen van ideeën en helpt je creativiteit.

Roze:

Deze kleur is vooral geschikt voor op kantoor of wanneer je moet samenwerken met mensen. Roze stimuleert namelijk de verbinding tussen mensen. Het zorgt ervoor dat je je meer in contact voelt met elkaar.

En hoe zit het met neutrale kleuren?

Natuurlijk is een kleur uitkiezen ook erg smaakgebonden. Het kan ook zo zijn dat je er niet van houdt om uitgesproken kleuren op de muur te schilderen. De bovenstaande kleuren hoeven dan ook zeker niet fel te zijn om te werken. Je kunt ook gaan voor een pasteltint of juist een hele donkere variant. Hoe je pasteltinten stijlvol in je huis toepast kun je hier lezen

Aardetinten en witte kleuren zijn ook uiterst geschikt voor een werkkamer en geven rust en kalmte af. Daarnaast leiden ze ook helemaal niet af. Zorg er wel voor dat je wit combineert met andere tinten. Anders kunnen de muren ontzettend op je afkomen.

Conclusie

Het is dus wel duidelijk: er is niet één bepaalde kleur die perfect is voor in een werkkamer. Het hangt allemaal ontzettend af van smaak en wat je wil bereiken in die kamer. Maar voor een volgende keer dat je de werkkamer gaat schilderen, kan het vast geen kwaad om dit lijstje er eens bij te pakken als je een kleur gaat uitzoeken.

Fotocredits:

Niks
Elke week de nieuwste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: