RTL Wonen

Hier moet je op letten bij het kopen van een eettafel

18 juni 2022 17:57

Een nieuwe eettafel kopen is niet voor iedereen even makkelijk. Je gaat natuurlijk in eerste instantie uit van wat je zelf mooi vindt, maar er zijn ook praktische zaken waar je op moet letten bij het aanschaffen van een eettafel. Wij zetten het voor je op een rijtje.

Vorm

De vorm is misschien nog wel belangrijker dan de maat van de tafel. De vorm van een eettafel kan namelijk heel veel met een ruimte doen. De meest voorkomende vormen zijn: rechthoekig/vierkant en ovaal/rond, maar er zijn tegenwoordig ook tafels die dit combineren. Zoals een rechthoekige tafel met ronde hoeken, waardoor het tussen ovaal en rechthoekig in zit. Het is bovenal belangrijk dat je bij het kiezen van de vorm rekening houdt met de rest van je interieur én je eigen smaak natuurlijk. Elke vorm heeft zo zijn voor- en nadelen.

Ronde/ovale tafel:

Een ronde of ovale tafel past heel goed in kleine ruimtes omdat ze best compact zijn. Daarnaast schuif je gemakkelijk een stoeltje bij én heb je meer contact met iedereen die aan de tafel zit dan bij een rechthoekige tafel. Een ronde of ovale tafel geeft ook nog eens iets unieks aan je eetkamer en creëert contrast met de hoeken in huis.

Nog een voordeel is dat kinderen zich niet kunnen stoten aan vervelende hoeken. Wél zul je merken dat er minder ruimte is op het blad. Daarnaast staat een ronde tafel staat niet zo mooi tegen een rechte muur, terwijl je een rechthoekige tafel wel tegen een muur kan zetten. 

Rechthoekige/vierkante tafel:

Deze tafels zijn wat makkelijker in te delen in de kamer, aangezien ze wel tegen rechte muren aan kunnen staan. Daarnaast heb je redelijk wat ruimte op zo’n rechthoekig oppervlak en zijn ze in allerlei verschillende maten te verkrijgen.

Het nadeel van zo’n tafel is dat ze best veel ruimte in beslag nemen, in een wat kleinere kamer is dat dus niet zo praktisch. Daarnaast heb je vooral met een lange tafel minder contact met al je tafelgenoten. 

Formaat

De maat van je tafel is natuurlijk ook uiterst belangrijk. Zeker als je wat minder ruimte hebt, moet je de goede tafel uitkiezen. Anders ben je zo de helft van je kamer kwijt aan een eettafel en dat wil lang niet iedereen. 

Bij het kiezen van het formaat van je eettafel is het belangrijk om dus goed op te meten hoeveel ruimte je eigenlijk hebt. Je wil natuurlijk wel je stoel nog naar achter kunnen schuiven. Maar het is ook belangrijk om na te denken over hoeveel mensen eraan moeten komen te zitten. Denk daarbij ook aan eventuele gasten die een keer een hapje mee eten.

Heb je niet zoveel ruimte in huis, maar wel geregeld mensen over de vloer? Dan is het misschien een idee om een uitschuifbare eettafel aan te schaffen. Dan heb je het grootste gedeelte van de tijd een tafel die groot genoeg is voor je eigen gezin/huishouden en kun je meer ruimte creëren als er gasten aanschuiven. 

Miniatuurvoorbeeld
Elke week de nieuwste tips en inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Materiaal

Het materiaal geeft de sfeer, look en feel van jouw tafel helemaal weer. Maar daarnaast is verschillend materiaal ook passend bij verschillende leefstijlen en woonsituaties. Kijk maar eens naar een aantal voor- en nadelen van verschillende materialen hieronder.

Notenhout:

Dit is een erg sterk houtsoort en heeft een mooie, natuurlijke, luxe én warme uitstraling. Daarnaast heb je bij notenhout een minimale kans op het krijgen van splinters. Wel kan het hout gaan krimpen of uitzetten bij een slechte luchtvochtigheid en kan het verkleuren van zonlicht.

Keramiek:

Dit is een erg glad materiaal en dus is het gemakkelijk schoon te maken. Daarbij moet je wel goed opletten dat je het op de juiste manier schoonmaakt. Keramiek is namelijk natuursteen en dus erg gevoelig voor zuren en agressieve schoonmaakmiddelen of ruwe sponzen. Verder is het goed bestand tegen hoge temperaturen.

Eikenhout:

Net als notenhout is dit een sterke en harde houtsoort. Het is makkelijk in onderhoud door de beschermende laklaag en heeft ook een minimale kans op splinters. Helaas kan ook eikenhout gaan krimpen of uitzetten bij een slechte luchtvochtigheid.

Mangohout:

Dit type hout heeft een warme en exotische uitstraling en is duurzaam. Het is namelijk gemaakt van mangobomen die geen vruchten meer geven. Het lastige aan deze tafel is wel dat hij nooit helemaal vlak is en altijd wel hobbeltjes uit kuiltjes in het blad heeft. 

Het onderstel

Niet alleen het blad van de tafel is belangrijk, maar ook de poten die eronder zitten hebben zo hun voor- en nadelen. Zo kun je kiezen voor een tafelpoot in het midden van het blad. Deze ogen erg ruimtelijk en geven een speelsere look aan je tafel. Maar dit is lastig voor mensen met lange benen.

Je kunt ook kiezen voor poten aan elke hoek, of x-poten aan de zijkant. Dit is dan weer erg fijn voor mensen met lange benen en de tafel is extra stabiel. Je bent bij zulke poten wel beperkt met het aantal stoelen dat onder de tafel past.

Naast het soort poten is de hoogte natuurlijk ook van belang. Denk hierbij aan wat voor stoelen je eronder wil schuiven en hoe lang de mensen zijn die aan tafel komen te zitten. De meeste eettafels zijn zo’n 74 tot 78 cm hoog.

Stoelen

Uiteraard kan een eettafel niet zonder stoelen. Heb je al een setje en koop je op basis daarvan een nieuwe eettafel? Kijk dan goed naar de stijl van zowel je stoelen als van de rest van het huis. Heb je ze nog niet? Dan kun je beter eerst een tafel uitkiezen en daarbij nieuwe stoelen halen.

Reken ook uit hoeveel stoelen je nodig gaat hebben. Voor ieder persoon dat aan tafel moet zitten, moet je ongeveer 70 centimeter rekenen. En wil je eettafelstoelen met een armleuning? Houd dan goed rekening met de hoogte van de tafel.

Budget

Last but not least. Een budget is natuurlijk uiterst belangrijk om rekening mee te houden voor je zo'n relatief grote aankoop doet. Ga daarom eerst even goed zitten en kijken hoeveel geld je eigenlijk écht kan of wil uitgeven aan een nieuwe eettafel.

Fotocredits:

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore