Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Hier komt die witte schuimlaag op je thee vandaan (en zo voorkom je het)

Een heerlijke schuimlaag melk op je cappuccino is hoe het hoort te zijn. Maar een schuimlaag op je thee is toch apart. Misschien is het je wel eens opgevallen, maar onder bepaalde omstandigheden verschijnt er een schuimachtig laagje op je thee. Hoe dit komt, of het erg is en hoe je het voorkomt lees je hieronder.

Hoe ontstaat het?

Vooral thee uit een koffieautomaat komt verschijnt er vaak een wit laagje op, maar ook wanneer het uit een waterkoker komt kan dit ontstaan. Dit komt in veel gevallen doordat er kalk in het water zit. In bepaalde delen van Nederland zit er zelfs heel veel kalk in het water. Hierdoor komt er een witte schuimlaag op de thee.

Andere redenen

Maar er zijn ook nog een andere redenen die zorgen voor zo'n laagje. Zo kan het betekenen dat je waterkoker een ontkalkingsbeurt nodig heeft, maar het kan ook met de reactie van de thee op het hete water te maken hebben. In theebladeren zitten namelijk eiwitten, aminozuren, vetzuren en zuurstof die een reactie geven op het hete water.

Ook kan het komen door te heet water in te schenken. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer je niet wacht totdat de waterkoker klaar is en meteen inschenkt.

Dit
Lees ook:
Dit is waarom je een gebruikt theezakje in je tuin moet planten

Kan het kwaad?

Geen zorgen, de witte schuimlaag is onschuldig. Het is simpelweg een reactie van het theezakje op het hete water. Het geeft verder geen smaak of geur af en beïnvloedt de thee dus niet. Alleen niet iedereen vindt het er even appetijtelijk uitzien. Gelukkig kun je het makkelijk voorkomen. 

Zo voorkom je het

Om de witte schuimlaag te voorkomen kun je de waterkoker na het koken het beste even twee tellen laten staan voordat je het inschenkt. De ideale temperatuur voor thee ligt immers ook meestal rond de 80 °C (afhankelijk van de theesoort).

Verder kun je gebruikmaken van speciale waterfilterkannen of kraanfilters, waarmee je kraanwater makkelijk en snel kunt ontkalken voordat je het gebruikt voor je thee- of drinkwater.

Ook zou je een paar druppels citroensap aan je thee kunnen toevoegen. Kalk wordt namelijk afgebroken door zuren. De schuimlaag verdwijnt dan als sneeuw voor de zon, maar let op dat je niet te veel toevoegt. 

Niks
Elke week nieuwe inspiratie en tips!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Fotocredits:

Headerfoto: JustHappy

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: