Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Zo voorkom je een bijen- of wespensteek bij je huisdier

Honden en katten zijn nieuwsgierige dieren en zijn aangetrokken tot alles wat beweegt. Een wesp of bij in de lucht of kruipend over de grond is dus erg interessant om naar te kijken én mee te spelen. Helaas kan dit ook leiden tot een vervelende steek. Met deze tips kun je een steek voorkomen!

1. Controleren

Ondanks dat niet alle bijen nesten maken, is het toch verstandig om je tuin te controleren op bijen- en wespennesten. Natuurlijk hoeft de afwezigheid hiervan niet te betekenen dat er geen bijen of wespen in je tuin zullen komen, maar zonder een nest heb je er in ieder geval een stuk minder. Heb je er wel eentje gevonden? Controleer dan eerst of het een bijen- hommel- of wespennest is. Hier vind je wat je moet doen bij een bijen- of hommelnest. Bel voor een wespennest een deskundige om deze weg te laten halen.

2. Opruimen

Laat buiten geen eten, drinken of verpakkingen slingeren. Dit trekt de beestjes aan. Wil je toch graag buiten eten? Zorg er dan voor dat je alles zo goed mogelijk afdekt en alles direct opruimt. Je kunt ook tijdens het buiten eten je huisdier even naar binnen doen.

3. Geen lekkers

Geef je hond buiten geen snoepjes of botten waar hij lang op blijft kauwen. Bijen en wespen komen namelijk niet alleen op zoetigheid af maar (in bepaalde periodes van het jaar) ook op de geur van vlees en vis. Met een kauwbot of -stick is de kans groot dat je hond in de bek wordt gestoken. Neem hierbij altijd direct contact op met de dierenarts.

4. Afleren

Leer je huisdier aan dat ze bij ‘nee’ of ‘stop’ direct stoppen met waar ze mee bezig zijn. Pas dit toe wanneer ze met een wesp of bij gaan spelen of erbij in de buurt komen vanwege hun nieuwsgierigheid. Zo voorkom je dat je huisdier het beestje irriteert of bang maakt. Het is wat lastiger, maar dit kun je katten ook aanleren.

5. Weglokken

Om te voorkomen dat wespen en bijen in de tuin in de buurt komen bij je huisdieren, kun je ze weglokken door een andere locatie aantrekkelijker te maken voor ze. Dit kun je doen door bepaalde bloemen of een schaaltje of flesje met zoetigheid neer te zetten op een plek waar je huisdier er niet bij kan.

6. Ramen en deuren afsluiten

Wespen en bijen kunnen niet alleen in de tuin zitten, maar glippen soms ook naar binnen door een deur, raam of kier. Voorkom dit door horren en schermen te plaatsen voor openingen. Hierdoor blijft je huisdier binnen in ieder geval veilig voor deze insecten.

7. Toch binnengekomen?

Natuurlijk kan het gebeuren dat – zelfs met de tip hierboven – wespen en bijen alsnog een plekje vinden om je huis binnen te komen. Zorg er dan voor dat je eerst je huisdier in een andere ruimte plaatst voor je het insect gaat vangen. Zo voorkom je dat je trouwe viervoeter je gaat helpen met het vangen en risico loopt op een steek.

Niks
Elke week de nieuwste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

8. Hondenklamboe

Heeft je hond een eigen plekje in de tuin waar ‘ie altijd ligt? Dan kun je eventueel een klamboe maken voor boven deze plek. Zo kunnen de bijen en wespen niet bij de hond komen wanneer hij lekker ligt te slapen of te chillen.

9. Wegjagen

In plaats van de bijen en wespen lokken naar een andere plek, kun je ze ook juist wegjagen van de plek waar je ze niet wil hebben. Dit kun je doen door gebruik te maken van bepaalde geuren. Zo houden ze niet van koffie, ui, kruidnagel, azijn en wierook. Zorg er wel voor dat je huisdier hier zelf ook niet bij kan.

10. Voorzorgmaatregelen

Ook als je al deze tips hebt gevolgd, kan het zijn dat je huisdier alsnog een keer wordt gestoken door een bij of een wesp. Houd dus altijd je dier goed in de gaten wanneer deze in de tuin is en zorg ervoor dat je direct kunt handelen wanneer ‘ie wel wordt gestoken. Hoe je dat het beste kunt doen lees je hier

Fotocredits:

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: