Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Is je huisdier gestoken door een bij of wesp? Zo moet je handelen

Het is bijna zomer en dat betekent dat je steeds meer wespen en bijen zult vinden in de tuin. Heb jij een hond of kat? Dan kan het heel goed zijn dat deze een keer uit nieuwsgierigheid hapt of slaat naar zo’n vliegend insect en gestoken wordt. Maar geen paniek, dit is wat je moet doen als dat gebeurt.

We hopen natuurlijk altijd dat ons huisdier zo gezond mogelijk is, maar wanneer ze nieuwsgierig zijn en veel ontdekken, kunnen er nog wel eens ongelukjes gebeuren. Met deze tips kun je voorkomen dat je hond of kat wordt gestoken door een wesp of een bij.

Bijen- of wespensteek?

Allereerst is het goed om te weten of het om een bijen- of wespensteek gaat. De steek van een bij is namelijk niet hetzelfde als die van een wesp. Je moet ze dan ook iets anders behandelen. Een bij heeft weerhaakjes aan de angel waardoor deze in de huid vast kan blijven zitten. Ze kan dan ook maar één keer steken. Een wesp heeft geen weerhaakjes aan de angel zitten en kan dus meerdere malen steken. Probeer dus goed te identificeren welke van de twee het is voordat je de wond gaat behandelen.

Vooral in en rond augustus zullen wespen wat agressiever worden. Dit komt omdat er in deze periode een stuk minder voedsel te vinden is voor de beestjes terwijl ze dit nog wel nodig hebben. Ze komen dus snel af op (zoet) eten.

Steekplekken

Het is belangrijk om in de gaten te houden waar de wesp of bij heeft gestoken. Vaak ontstaat er op die plek een bult of irritatie. Door de nieuwsgierigheid van honden en katten is er een grote kans dat ze gestoken worden in een poot, in de bek of op de neus.

De neus is een extra gevoelige plek voor een hond of kat om gestoken te worden, maar in en rondom de bek en keel is het meest gevaarlijk. Een zwelling kan namelijk een blokkade vormen voor de luchtwegen, daarom is het goed om in de gaten te houden of en waar er een zwelling ontstaat.

Mijn huisdier is gestoken, wat nu?

Wanneer je huisdier is gestoken door een bij is het van belang dat je de angel eruit haalt. Doe dit niet met een pincet, want doordat je daarmee in de angel knijpt kan het zijn dat je juist meer gif in je huisdier spuit. Je kunt de angel eruit halen door bijvoorbeeld met je nagel of met de botte kant van een mes over de steek heen te gaan om zo de angel eruit te duwen.

Nadat de angel is verwijderd moet je de plek koelen om verdere zwelling tegen te gaan. Maar let op: houd nóóit een koelelement of bevroren voorwerp direct tegen de huid. Wikkel het eerst in bijvoorbeeld een theedoek. Ook kun je met azijn of zalf met menthol of calendula de plek behandelen om irritatie tegen te gaan en de pijn te verzachten.

Er kunnen meer klachten ontstaan dan alleen zwelling of irritatie. Zo kan je huisdier last krijgen van braken, diarree, rusteloosheid, gebrek aan enthousiasme en ademnood. Neem dus áltijd contact op met de dierenarts als je huisdier is gestoken.

Niks
Elke week de nieuwste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Allergische reactie

Het kan zijn dat je huisdier allergisch is voor bijen of wespen. Een allergische reactie ontwikkelt zich erg snel en kan leiden tot ademnood en/of verstikking. Als dit gebeurt en de dierenarts kan niet op tijd langskomen, kun je ook zelf maatregelen nemen om je huisdier te redden. Dit kun je doen door borstbeademing of mond-op-snuitbeademing toe te passen.

Borstbeademing:

Dit kan je alleen doen wanneer het slijmvlies in de voorste luchtwegen niet is opgezwollen én je dier geen borstwond of gebroken ribben heeft.

Borstbeademing doe je door je huisdier op een stevige ondergrond neer te leggen en twee handen te plaatsen tussen de schouderbladen op de borstkas. Druk vervolgens drie seconden stevig in en laat dan met een snelle beweging weer los. Hierdoor zal er lucht aangezogen worden in de longen. Wacht twee seconden en herhaal de stappen. Dit doe je ongeveer 12 keer per minuut. Houd bij de handelingen wel goed rekening met de grootte van het dier.

Mond-op-snuitbeademing:

Om te zorgen dat er geen lucht kan ontsnappen is het belangrijk de bovenlip van de hond strak over de onderlip te trekken. Leg dan je handen over de bek en zet je mond over de neusgaten van het dier. Blaas er drie seconden lang stevig lucht in en controleer of de borstkas omhoogkomt. Haal dan je mond van de snuit en wacht twee seconden voor je de stappen herhaalt. Ook dit doe je ongeveer 12 keer per minuut.

Beide maatregelen houd je vol tot je huisdier weer ademt, tot er hulp aanwezig is of tot het dier is overleden.

Fotocredits:

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: