RTL Wonen

Plantjes stekken? Dit is wat je moet weten!

15 juni 2022 15:27 Aangepast: 15 juni 2022 20:03

Stekken is misschien wel de leukste manier om je plantencollectie uit te breiden. Toch is er niet één stappenplan voor, want niet elke plant stek je op dezelfde manier. De ene krijgt baby’s en de andere knip je juist af. Het kan dus soms best ingewikkeld worden. We hebben een aantal tips op een rij gezet die jou hierbij gaan helpen.

1. Verschil moet er zijn

Stekken gaat dus niet bij elke plant op dezelfde manier. De ene plant maakt zelf baby plantjes, van de andere heb je alleen een blad nodig en soms heb je ook een deel van de hoofdstam erbij nodig.

Het is dus van belang dat je goed uitzoekt hoe je jouw planten moet stekken. Dit kun je heel gemakkelijk met een zoekmachine vinden. Weet je de naam van je plant niet? Dan zijn daar allerlei apps voor en anders heb je vast wel een plantenkenner in je omgeving. 

Wij hebben al voor je uitgezocht hoe je een pannenkoekenplant, een bananenplant, een stippenplant én een monstera moet stekken!

2. Doe voorzichtig

Net als mensen, kunnen planten er ziek van worden wanneer ze met een vies en bot mes behandeld worden. Zorg er dus voor dat je – als je met een mesje aan de slag gaat – het mesje eerst goed schoonmaakt en zeker weet dat het een scherp mesje is. Dit is beter voor zowel de moederplant als de stekjes. Pas natuurlijk ook op voor je eigen vingers.

3. Wees niet te gulzig

Een stekje moet veel energie steken in het aanmaken en groeien van nieuwe en grotere wortels. Die energie moet dus niet verloren gaan aan de bladeren. Zorg er dus voor dat je bij een stekje niet meer dan 4 bladeren hebt wanneer je het van de moederplant verwijdert. Bij grotere planten is het vaak al voldoende om maar één blad te stekken.

4. Water of aarde?

Wanneer je dan je stekje succesvol hebt verwijderd van de moederplant is het tijd om het neer te zetten in een potje, buisje, glaasje, verzin het maar! Zeker wanneer je meerdere stekjes hebt is het leuk en goed om eens te gaan testen hoe je hem het beste kunt laten groeien. De meeste planten kunnen goed groeien in zowel water als in aarde.

Wanneer je een stek in het water zet kun je natuurlijk goed zien hoe de wortels zich ontwikkelen. Dat is leuk en handig om te zien. Vooral cactussen en vetplanten wortelen juist goed in grond.

5. Let op de plaatsing

Stekjes hebben veel licht nodig om goed te kunnen groeien, maar zet ze nooit in de volle zon. Hierdoor kunnen ze veel vocht verliezen. Als de wortels dan nog niet voldoende ontwikkeld zijn, kunnen die niet compenseren voor het verloren vocht en gaat je plantje snel dood. Zet ze dus op een plek met indirect licht.

6. Een boost nodig?

Soms kan het helpen om je stekjes een boost te geven net als dat je planten in de aarde af en toe voeding bijgeeft. Hiervoor kun je stekpoeder gebruiken. Dit is in de meeste tuincentra gewoon te koop. Er zitten plantenhormonen in waardoor de groei van de wortels wordt gestimuleerd. Lees wel goed op het potje hoeveel stekpoeder je moet gebruiken. Meer betekent niet altijd beter bij plantenvoeding of stekpoeder.

Ook tuinplanten kun je stekken

Veel mensen stekken vooral hun kamerplanten, maar de bovenstaande tips gelden ook voor planten uit de tuin. Zorg er wel voor dat je voor het stekken van tuinplanten de juiste periode van het jaar uitkiest. De beste tijd om ze te stekken is in juni of juli. Dan zijn de stengels verhout en heb je een grotere kans op slagen.

Fotocredits:

Miniatuurvoorbeeld
Elke week de nieuwste tips en inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore