Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Kun je bloemenvoeding vervangen met huismiddeltjes?

Bij je boeket bloemen krijg je standaard een zakje bloemenvoeding. Je fraaie bos zou er langer door staan. Maar wat als het zakje wordt vergeten? Moet je dan terug naar de bloemenwinkel of kun je thuis wat uit de kast pakken? We zochten het voor je uit.

Thuis aan de mix met middeltjes?

Struin het internet af en er zijn talloze tips die gegeven worden als het gaat om het vervangen van bloemenvoeding. Want blijkbaar kun je thuis ook een gezonde mix voor je bloemen maken. Alleen is niet alles wat je online lees waar. Wat zijn fabels, wat zijn feiten?

Chloor: fabel

Chloor is een hartstikke agressief middel. Niet alleen voor je kleding en huid, maar zeker ook voor planten. Wil je dit toevoegen aan het water in je vaas? Dan is de dosering heel belangrijk. Een scheut te veel kan direct zorgen voor schade aan bloemen en bladeren. Daarnaast – als je de dosering wél goed weet te doen – is het effect van chloor maar van korte duur. Na een halve dag is het namelijk al uitgewerkt. Heel effectief kunnen we dit chemische spul dan ook niet noemen.

Koperen munt: fabel

Er wordt in de wandelgangen beweerd dat je voor een gezond boeket een koperen munt in de vaas kunt doen. Ding is alleen dat bijna geen enkele munt koper bevat. Daarbij heeft het koper alleen invloed op het water en niet op de bloemen zelf. Ook is het proces van het vrijkomen van koper uit munten zo ontzettend langzaam dat het niet effectief is.

Suiker: fabel

Als je een schepje suiker bij het water in de vaas doet, voed je niet je bloemen. Wat wel? Alle micro-organismen in het water. Hierdoor wordt het water juist sneller troebel en heb je minder lang plezier van je bos bloemen. Beter niet doen dus.

Frisdrank: ingewikkeld

Dit is waar de vraagstelling ‘feit of fabel’ wat vaag wordt. Frisdrank heeft ­– vanwege het suikergehalte en de zuurgraad (pH-waarde) – het meest positieve effect op je bloemen mits het überhaupt een effect er op heeft. Er zitten namelijk te weinig voedingssupplementen in frisdrank om de bloemen een hand te helpen. Daarnaast is het een vrij duur alternatief voor de simpele bloemenvoeding uit de bloemenwinkel.

Wodka of jenever: fabel

"Alcohol is goed bruikbaar als reinigings-/ontsmettingsmiddel, maar heeft geen langdurig effect in de vaas", aldus één van de grootste bloemenexperts van Chrysal International. "Ook bieden deze dranken geen voedingswaarde die de bloemen nodig hebben om zich volledig te ontwikkelen."

Twee eetlepels appelazijn met twee eetlepels suiker: ingewikkeld

Ook deze mix legden we voor aan de bloemenexpert. "Een heel grappige combinatie waar wel een goede gedachte in zit." Hij vertelt ons dat het zuur in de azijn de pH-waarde verlaagt, waardoor de wateropname van de bloemen wordt gestimuleerd. Tegelijkertijd zorgt de suiker voor voeding die de bloemen nodig hebben om mooier tot bloei te komen.

"Met deze combinatie wordt je vaaswater wel heel troebel, terwijl met bloemenvoeding het water helder blijft", aldus de bloemenexpert. Hij legt de bal bij jou of je constant tegen troebel of helder water aan wil kijken.

    Aspirine: fabel

    Hier zit – net als bij appelazijn – een zuur in wat wel de wateropname stimuleert, maar verder biedt het geen voeding aan de bloemen en kun je bloemenvoeding dus niet vervangen voor aspirine.

    Haarspray: fabel

    Online lees je nogal eens over het op de kop houden van je bloemenbos om het daarna van 25 cm afstand met haarspray in te spuiten. Het doel? Ze zouden er langer fris bijstaan. Die vlieger gaat dus mooi niet op. Sterker nog, het heeft juist eerder een negatief effect.

    Is er dan wél een ander vervangend huismiddel?

    Eigenlijk niet. "Echter, er is één bloemsoort," zo vertelt de bloemenexpert, "die het ontzettend goed doet op 7UP: De Freesia. Dit is ook getest op andere bloemsoorten, maar werkte nooit goed." In 7UP zit zowel zuur als voeding die de Freesia nodig heeft. Neemt niet weg dat dit een duurdere oplossing is als je het met gewone bloemenvoeding vergelijkt.

    Conclusie

    Lang verhaal kort, nadat we alle middeltjes langs zijn gegaan, kunnen we stellen dat je bos niet zonder bloemenvoeding kan. Geen bloemenvoeding gekregen? Dan kun je het er beter bijvragen of ervoor terug gaan dan thuis middeltjes uitproberen. 

    Fotocredits

    Niks
    Elke week de nieuwste tips en inspiratie!
    Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
    Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: