Voor Hetzelfde Geld

Voor Hetzelfde Geld: Mark en Sabine mochten proefwonen in de Achterhoek

14 juni 2022 21:57 Aangepast: 14 juni 2022 22:30

In deze aflevering van Voor Hetzelfde Geld zag je hoe Mark en Sabine samen met hun zoontje Flip de zoektocht aangingen voor een groter huis in Overijssel (en omgeving). Gaat het ze lukken om hun droomhuis te vinden op hun droomlocatie én wagen ze de uiteindelijke stap om een bod te doen?

Mark en Sabine wonen samen met hun zoontje Flip in Haarlem. Mark is hier geboren en getogen, maar Sabine groeide op in Twente, op een boerderij. Nu ze een gezinnetje heeft, verlangt ze steeds meer terug naar die rust en ruimte.

Sinds zowel Mark als Sabine veel thuiswerken, merken ze dat hun huis in Haarlem te klein wordt. Ze willen dus graag groter wonen zodat ze allebei hun eigen werkplekje hebben.

Natasja en makelaars Debbie en Vinod gingen voor het stel op zoek naar hun droomhuis. Mark en Sabine bezochten vier huizen waarvan één out-of-the-box woning. Oftewel: een woning die op het eerste oog niet aan alle wensen voldoet, maar wat ze wellicht nog aangenaam kan verrassen.

De wensen en eisen

Mark en Sabine hebben een aantal harde eisen. Zo willen ze écht een vrijstaand huis met een grote tuin zonder inkijk. Zodat ze heerlijk kunnen ontspannen en dat Flip lekker buiten kan spelen. Ook willen ze graag een eigen oprit om te voorkomen dat ze op een drukke dag de auto twee straten verder moeten parkeren.

Daarnaast willen ze graag drie slaapkamers en twee werkkamers. Het liefst in een huis dat in de omgeving van Overijssel staat én in een oude stijl gebouwd is. Mark en Sabine zijn beiden namelijk gek op karakteristieke huizen en willen graag wonen in de buurt van de ouders van Sabine. Dat allemaal hopen ze te realiseren voor een budget van 650.000 euro waar ze ook nog wat speling in hebben zitten.

Laat de zoektocht beginnen!

Huis 1: Nijverdal

Het eerste huis is gelijk een grote eyecatcher. De boerderijwoning uit 1916 in Nijverdal staat midden in een wijk die in een totaal andere stijl is gebouwd. Ruimte heeft dit huis zeker te bieden en dat zien Mark en Sabine ook. De badkamer is helemaal nieuw en met de badkamer én master bedroom op de begane grond is het huis ook erg levensvriendelijk.

Het huis heeft een woonruimte van 219 m² en staat op een perceel van 755 m². De woning staat te koop voor 650.000 euro. Als je dit huis knipt en plakt in Haarlem, zou het (op het moment van de tv-opnames) ruim 1,2 miljoen euro kosten.

Huis 2: Winterswijk

Het tweede huis dat Mark en Sabine mochten bezichtigen valt erg in de smaak. Het is een rijksmonument en is gebouwd in 1906. Ze kijken hun ogen uit wanneer ze de binnenkant bekijken. Er is voldoende ruimte en de stijl is helemaal naar hun zin.

Het woonoppervlak van het huis is 215 m² op een perceel van 350 m². En dat allemaal voor een prijs van 699.500 euro. In Haarlem zou deze woning (op het moment van de tv-opnames) iets meer dan 1.000.000 euro kosten.

Huis 3: Dalfsen

De woning in Dalfsen is het out-of-the-box huis. De omgeving is perfect voor Mark en Sabine. Wat is er dan out-of-the-box aan? Het is een vrij modern huis uit 1970. Toch valt bijvoorbeeld de keuken erg in de smaak. En ruimte biedt het huis ook zeker.

Het huis heeft een woonoppervlakte van 203m² op een enorme lap grond van zo’n 612m². De woning staat te koop voor 650.000 euro. Zou je deze woning in Haarlem neerzetten, dan zou het bijna 1,1 miljoen euro kosten.

Huis 4: Heerde

Het laatste huis dat het stel mocht bekijken staat in het dorp Heerde. Het huis heet De Blikvanger en dat is het ook. De eerste indruk is positief. Gelukkig valt ook de binnenkant van het huis goed in de smaak. Vooral Sabine is blij met al het stucwerk. Daarbij is het huis ook nog eens lekker instapklaar.

De oppervlakte van het huis is 192 m² en staat te koop voor 575.000 euro. Dat betekent dat er nog flink wat ruimte is voor Mark en Sabine om eventueel nodige aanpassingen te doen aan het huis.

Proefwonen

Nadat Mark en Sabine alle woningen hebben bekeken, kiezen ze huis nummer twee om in proef te wonen. Oftewel: de woning in Winterswijk. In het weekje dat ze er mogen wonen gaan ze erachter komen hoe het huis en de omgeving bevalt.

Ook gaan ze testen hoe het woon-werkverkeer verloopt van Winterswijk naar Haarlem. Aan de hand van de proefweek kunnen ze bepalen of ze misschien een bod gaan doen op het huis, of wellicht toch verder gaan zoeken.

Het proefwonen heeft veel duidelijk gemaakt voor Mark en Sabine, Ze vinden het een heerlijk huis en ook een prachtige omgeving. En zoontje Flip vermaakt zich er prima.

De ouders van Sabine zijn ook even langs geweest om het huis te bekijken. Ze hadden er nog wel een aantal opmerkingen over, maar de grootste zorg – die Mark en Sabine overigens ook hebben – is toch de reisafstand van Winterswijk naar opa en oma.

Gaat dit hem dan worden?

Het antwoord op deze vraag is helaas nee. Mark en Sabine vinden het een prachtig huis en een heerlijke omgeving, maar vinden toch écht de afstand naar de ouders van Sabine te groot. 40 minuten rijden is helaas te lang.

Wel heeft het stel besloten dat ze de omgeving van Twente helemaal geweldig vinden. Ze hebben hier echt hun plekje gevonden en gaan op zoek naar een huisje dat iets meer in de buurt van opa en oma gelegen is.

"Het is het dubbel en dwars waard!"

Wij spraken Mark en Sabine om te horen hoe het nu – ruime tijd na de opnames – met ze gaat, vroegen hen waarom ze besloten mee te doen aan het programma. En... zouden ze nu eindelijk hun droomstek hebben gevonden? 

Het stel vertelt dat ze eigenlijk tussen neus en lippen door een keer aan vrienden hadden verteld dat ze graag meer woonruimte zouden willen. Toen het programma ter sprake kwam werden Mark en Sabine aangemoedigd om zich op te geven. De volgende dag heeft Mark dat onaangekondigd gedaan en een paar weken later stond Natasja op de stoep.

Het meedoen was voor het stel een nieuwe, maar hele fijn ervaring. "Het was ontzettend leuk en leerzaam om mee te doen!", aldus Sabine. Het stel heeft door de deelname aan het programma een heel duidelijk beeld gekregen van wat ze zochten in een huis. "Ondanks dat we ons eigen ding konden en mochten doen," zegt Sabine, "heb je ook te maken met een programmaplanning en dat kost energie, maar het is het dubbel en dwars waard!"

In de aflevering zeggen Mark en Sabine meerdere keren dat ze twijfelden tussen twee huizen. Eén van die twee was natuurlijk Winterswijk, maar wat was dan het tweede huis? "Het huis in Heerde was verrassend groot en had een karakteristieke buitenkant," zegt Mark, "De ligging was echter niet ideaal." Vandaar dat ze uiteindelijk gekozen hebben om te gaan proefwonen in het huis in Winterswijk.

Dankzij het leerzame proces van het programma zijn Mark en Sabine erachter gekomen dat de locatie van het huis belangrijker was dan het huis zelf. Ze hebben na hun deelname dan ook hun zoekgebied verkleind tot de gemeente Hof van Twente en Lochem. Dit heeft gezorgd voor een heel goed resultaat. In maart 2022 kwam er namelijk een heel mooi huis uit 1910 op de markt.

Het huis dat Mark en Sabine hebben gekocht Het huis dat Mark en Sabine hebben gekocht

De vrijstaande woning is volledig gemoderniseerd, maar heeft alle karakteristieke elementen behouden. De locatie is perfect: dichtbij de ouders van Sabine én op een steenworp afstand van het centrum. Het stel deed een bod en per december 2022 wonen ze in het Overijsselse Goor!

De timing kon niet beter, want intussen hebben Mark en Sabine er een zoontje bij. Ze zijn dolgelukkig met hun nieuwe huis en hun prachtige gezin. Wij wensen ze veel plezier en nóg meer geluk in de toekomst.

Miniatuurvoorbeeld
Elke week de nieuwste tips en inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore