Ga naar de inhoud
Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven

Met je hond op vakantie? Hier moet je op letten

De vakantieperiode komt er weer aan en dat betekent dat we massaal met z’n allen lekker naar een vakantieadres vertrekken in het binnen- of buitenland. Op vakantie met een hond is dan ook prima te doen, maar er zijn wel aardig wat dingen waar je goed op moet letten wanneer je die trouwe viervoeter meeneemt op reis. Piet vertelt je er alles over.

Kies zorgvuldig je vervoer

Afhankelijk van hoe groot je hond is, kun je kiezen welk vervoer je neemt naar je vakantiebestemming. Grote honden kun je beter niet meenemen in het vliegtuig. Ze moeten namelijk in het ruim en zijn tijdens de vliegreis dus niet bij hun baasje. Daarnaast zijn er veel onbekende en harde geluiden. Dat is voor een hond erg stressvol. Een kleinere hond kan wel mee in het vliegtuig voor een korte trip. Die mogen namelijk in een tas in de cabine.

Neem je de auto? Houd er dan rekening mee dat je niet hele dagen rijdt. Een hond wil ook af en toe even zijn benen strekken. Daarnaast moet het beestje natuurlijk uitgelaten worden.

Kies zorgvuldig je bestemming

Honden kunnen niet goed tegen extreme hitte. Als je op vakantie dus graag de hele dag in de zon wil bakken, is het beter om je hond niet mee te nemen. Check ook goed of honden wel toegestaan zijn op je vakantiebestemming. In Spanje mogen honden bijvoorbeeld in de zomermaanden niet naar buiten. Dat betekent dat je viervoeter de hele dag alleen binnen zit met een airco. En daar wordt ‘ie niet gelukkiger van.

In sommige landen zijn er ook bepaalde wetgevingen voor honden die we in Nederland niet kennen. Zo moeten in sommige landen alle honden een muilkorf dragen om met het openbaar vervoer te mogen reizen. En in Frankrijk is het zelfs verboden om pitbull achtige honden mee het land in te nemen.

Niks
Elke week de nieuwste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Bescherming

Neem je toch je hond mee op vakantie, verdiep je dan goed in het gebied waar je heen gaat. In de subtropische en tropische gebieden komen namelijk andere ziektekiemen en parasieten voor. Zorg er dus voor dat je de juiste vlooien- en tekenmiddelen gebruikt én dat je wat vaker ontwormt.

Ook als de darmen van je hond gevoelig zijn, is het verstandig om je eigen hondenvoer mee te nemen. Van vreemd voer kunnen de darmen namelijk erg snel overstuur raken.

Het is trouwens overal verplicht voor je hond om een rabiës vaccinatie én een EU-paspoort te hebben. Dat paspoort hebben de meeste honden al, maar net als met ons eigen paspoort, moet ‘ie wel geldig zijn.

Alternatief

Als je op vakantie gaat en je besluit om je hond niét mee te nemen, kun je ‘m het beste achterlaten bij vrienden of familie die de hond al kent. Daar voelt de hond zich het veiligst. Lukt dat niet, dan kun je kijken naar een dierenpension. Ga hier altijd wel eerst zelf even langs om te kijken hoe het er aan toe gaat daar. En doe het op tijd! Want – zeker in de zomervakantie – zit het er al snel vol.

Adopteren

Piet heeft vandaag Bori meegenomen naar de studio. Het is een hartstikke lieve pitbull van elf jaar oud die nog op zoek is naar een fijn, definitief huis met een zorgzaam baasje. Hij gaat graag mee in de auto naar het strand of naar het bos. Het is een echte knuffelbeer en heeft – net als elke hond – duidelijkheid en structuur nodig.

Ben jij nou helemaal verliefd geworden op dit koppie? Ga dan naar de website van Verhuisdieren en misschien worden Bori en jij wel een match!

Fotocredits:

Dit is een artikel van