RTL Wonen

Citroen en limoen 3 tot 12 maanden bewaren? Het kan echt!

22 mei 2022 20:15 Aangepast: 24 mei 2022 14:47

Wanneer je een netje citroenen of limoenen koopt en er vervolgens voor je gerecht maar één (of een halve) gebruikt, kun je die overige citrusvruchten – zowel hele, als aangesneden – mooi bewaren voor een volgend gerecht. Althans... als ze er tegen die tijd nog een beetje knap uitzien. Leg je ze op de verkeerde plek, dan zullen ze uitdrogen. Maar wanneer je weet hoe je ze wél moet bewaren kun je ze tot wel drie maanden of zelfs langer bewaren!

Normaliter

Een lekker plakje citroen bij de salade of een sneetje limoen in je water of cola. Het is bijna onmisbaar, zeker met warm weer. Maar hoe bewaar je die vruchten nou? Veel mensen leggen hun citroenen in de fruitschaal of in de koelkast. In de fruitschaal zullen ze echter het snelst uitdrogen en gaan schimmelen. Je kan ze dan ongeveer anderhalve week bewaren, maar daarna gaan ze toch echt de prullenbak in. In de koelkast zal dit worden uitgerekt naar vier weken.

Tip: Gebruik je de citroen of limoen alleen voor het sap? Dan kun je 'm het beste toch op kamertemperatuur bewaren. Zo behouden ze hun smaken en vitaminen het meest.

Aangesneden

Citroen en limoen bewaren in de koelkast is dus het beste idee. Wanneer het om een aangebroken citrusvrucht gaat, zullen ze helaas wat minder lang meegaan. Maar je moet ze nog steeds goed afgedekt in de koelkast bewaren. Dit kan met huishoudfolie of door de citroen of limoen met de gesneden kant op een schaaltje te zetten en hem zo in de koelkast te bewaren. De allerbeste manier is om je aangesneden citroen in een afgesloten zakje te bewaren in de koelkast. Zo krijgen bacteriën en schimmels geen kans om erbij te komen.

Tip: Gebruik geen aluminiumfolie om je citroen of limoen mee af te dekken. De aluminium reageert namelijk met het zuur in de citroen waardoor de smaak flink zal afnemen.

Drie maanden lang!

Maar... het kan nog veel langer dan vier weken. Drie maanden om precies te zijn. De truc is om de vruchten in een schaal met water te leggen en ze zo in de koelkast te bewaren. Dit werkt het beste omdat ze op deze manier het minst snel uitdrogen. Omdat ze omringd zijn door water zullen ze gehydrateerd blijven en hun vocht veel minder snel verliezen. Helaas is de kans dat ze hun smaak wat verliezen wel wat groter. 

Nóg langer?!

Drie maanden een citroen of limoen bewaren klinkt al als heel wat, maar dat is zeker nog niet alles. Je kunt ze zelfs tot twaalf maanden lang bewaren als je ze invriest. Je moet ze dan eerst even in plakjes snijden. Vervolgens kun je ze bewaren in een vershoudbakje of een diepvrieszakje. Ideaal voor citroenwater bij warm weer!

Fotocredits

Miniatuurvoorbeeld
Elke week de nieuwste tips en inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore