Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Zo verwijder je gemakkelijk stickers en lijmresten

We hebben allemaal wel eens zo’n frustratiemoment gehad dat het niet lukte om die sticker netjes van – bijvoorbeeld – je nieuwe servies af te krijgen. Je kan uren pulken, maar vaak blijven er nog altijd plaksels achter. Maar... met deze tips krijg je alles er makkelijk en netjes van af.

Het is bij het verwijderen van stickers belangrijk dat je rekening houdt met de ondergrond. Niet elk oppervlak kan alle producten waarderen. Zo kunnen vettige producten vieze vlekken achterlaten. En bijtende producten kunnen het oppervlak aantasten. Let daar dus goed op!

Stickers verwijderen:

Nagellakremover met aceton

Doe een klein beetje van het goedje op een sponsje of doekje en wrijf ermee over de sticker. Blijf dit doen tot de sticker helemaal weg is. Even de restjes weghalen met een schone doek, et voilá!

Pindakaas

Ja, je leest het goed! Je kunt stickers verwijderen met pindakaas. Deze tip werkt echter alleen voor stickers die níet geplastificeerd zijn. Smeer de hele sticker in met een beetje pindakaas en laat het even intrekken. Daarna kun je de sticker eraf halen. Dat dit werkt, heeft te maken met de vetten die in de pindakaas zitten. 

Föhnen

Deze tip is snel en effectief! Bijna iedereen heeft wel een föhn in huis. Wil je weten hoe je deze tip toepast? Je leest het hier!

Multispray

Schud de fles goed en houd hem rechtop wanneer je ermee gaat spuiten. Spuit dan flink wat multispray op de sticker en laat het even inwerken zodat de spray ook bij de lijmresten kan komen. Pulk vervolgens de sticker los. Is de sticker te hardnekkig? Herhaal dan de stappen hierboven. Maak als laatst het oppervlak nog even goed schoon met een spons of doekje.

Simpel sopje

De meest simpele oplossing die we allemaal wel kennen is het sopje. Maak een sopje met heet water en wat afwasmiddel en laat item met de sticker er een half uurtje in weken, mits het item bestand is tegen water natuurlijk. De meeste stickers zullen hierna makkelijk loslaten.

Alcohol

Met huishoudalcohol of kleurloze alcohol – zoals vodka – kun je ook een sticker verwijderen. Wrijf de sticker in met de alcohol en laat het weer even intrekken. Vervolgens kun je de sticker en gemakkelijk afhalen. Dit werkt alleen met kleurloze en suikervrije alcohol.

Niks
Elke week de nieuwste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Lijmresten verwijderen:

Azijn

Heb je bovenstaande tips geprobeerd, maar zitten er nog steeds lijmresten op het oppervlak? Dan kan je proberen om deze weg te halen met wat azijn. Smeer met een doekje een redelijke hoeveelheid azijn op de lijmresten en laat het heel even intrekken. Maak dan het oppervlak weer schoon met een sponsje of een doekje en klaar is Kees.

Terpentine

De een vindt het heerlijk ruiken en de ander wordt er misselijk van. Hoor je bij de laatste groep, dan moet je even je adem inhouden of een mondkapje op doen. Deze tip werkt vooral voor de lijmresten die achterblijven wanneer je de sticker verwijderd hebt. Smeer ze in met een beetje terpentine en laat het intrekken. Ga er vervolgens met een droge doek overheen en wrijf de lijmresten weg.

Citroen of sinaasappel

Het zuur in een citroen of sinaasappel werkt heel goed om de lijmresten ermee op te kunnen lossen. Doe een beetje sap van de citrusvrucht op de lijmresten, laat het even inwerken en wrijf het daarna schoon met een doek of spons.

Plakband

Als er maar een klein beetje van de lijmresten is achtergebleven, kun je proberen om deze te verwijderen met een plakbandje. Vouw 'm dubbel met de plakkant naar buiten en dep op de lijmresten om ze eraf te trekken. Herhaal dit tot alle lijmresten weg zijn.

Fotocredits:

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: