Ga naar de inhoud
Voor Hetzelfde Geld

Voor Hetzelfde Geld: De Amsterdamse Lean en Remco zoeken de rust op in een dorp

Het derde seizoen van Voor Hetzelfde Geld is van start en Lean en Remco trappen af. Gaan ze hun geliefde Amsterdam verlaten voor een plek buiten de randstad? Daar gaan ze deze aflevering achterkomen. Het stel mocht vier huizen bekijken die makelaars Debbie en Vinod voor ze uitkozen, om uiteindelijk in één huis een week proef te wonen. Heeft het stel hun nieuwe droomhuis én nieuwe woonplaats aan het eind gevonden?

Een huis kopen lijkt tegenwoordig – met name in de randstad, maar eigenlijk ook daarbuiten – praktisch onmogelijk. De huizenprijzen blijven stijgen en alle soorten koopwoningen worden massaal overboden. Toch zit er voor Lean en Remco niks anders op dan een ander plekje zoeken. Het gezin is te groot geworden voor het appartementje in Amsterdam.

Het stel is al drie jaar op zoek naar een nieuwe woning. Ze worden alleen telkens overboden. Daarom hebben ze de hulp ingeschakeld van Natasja en makelaars Vinod en Debbie. Zij zochten vier potentiële huizen uit voor Lean en Remco, met daarbij één out-of-the-box woning. Oftewel: een woning waar het stel zelf misschien niet snel aan zouden denken – bijvoorbeeld vanwege de woonplaats of het type huis – maar wat ze wellicht nog aangenaam kan verrassen. 

Eisen en wensen

Het liefst willen ze in de hoofdstad blijven wonen. Vooral Remco heeft zijn hart in Amsterdam liggen, maar helaas is er niets te vinden dat aan de eisen voldoet én ook nog eens betaalbaar is. Ze moeten toch echt Amsterdam uit.

In de nieuwe woning willen ze minimaal drie slaapkamers en een open keuken. Ook is het belangrijk om dicht bij het water te zitten. Ze varen in het weekend namelijk graag met een bootje.

Omdat ze allebei in Amsterdam werken is het belangrijk dat de reistijd maximaal een uur is. Daarnaast is het hebben van een tuin met middag- en/of avondzon voor het stel een grote must. Hier willen ze graag de dag lekker af kunnen proosten met een biertje. Het budget? €500.000. 

Laat de zoektocht beginnen!

Huis 1: Koog aan de Zaan

Vinod en Debbie hebben na drie weken zoeken, vier huizen gevonden voor Lean en Remco om te bezichtigen. Het eerste huis bevindt zich in Koog aan de Zaan, een dorpje vlak naast Amsterdam. Het is een jaren ’30 twee-onder-een-kapwoning.

Bij binnenkomst zijn zowel Lean als Remco erg enthousiast. De keuken is recentelijk vernieuwd, er zitten drie slaapkamers in, het huis is instapklaar en de tuin ligt op het oosten; oftewel ochtend- en middagzon. De woning heeft 132 m² gebruiksoppervlakte en een perceel van 165 m². De vraagprijs voor dit huis is €425.000,-. “In gedachten wonen we er al”, zegt Remco wanneer ze het huis nabespreken met Natasja, Vinod en Debbie.

En nog even ter vergelijking, voor een vergelijkbaar huis in Amsterdam Nieuw-West zou je op een vraagprijs van circa €675.000 uitkomen (op het moment van de tv-opnames). Reken maar uit! 

Huis 2: Hippolytushoef

De tweede woning is de out-of-the-box woning die het team heeft uitgezocht voor het stel. Het ligt noordelijker dan Amsterdam. Lean haar ouders wonen in Limburg en dat betekent dat de lange reistijd waar ze al mee te maken hadden nóg langer zal worden.

De woning is een vrijstaand huis uit 1920. Er zitten drie slaapkamers in en de open keuken heeft een eiland met een inductie kookplaat. De tuin is zo’n 400 m² groot en aan het eind staat een veranda die uitkijkt over de weilanden. “Dit is net vakantie!”, zegt Lean enthousiast.

In totaal telt het perceel zo’n 600m2. De vraagprijs voor dit huis is €385.000,-. Zou je dit huis in Amsterdam plaatsen, dan zou het (op het moment van de tv-opnames) een vraagprijs krijgen van €850.000. Oftewel: een verschil van €466.000 ten opzichte van Hippolytushoef. 

Huis 3: Uddel

De locatie van het derde huis voelt voor Remco als thuiskomen. Hij kwam als kind vaak in Uddel met het gezin. Het dorp ligt in Gelderland, midden op de Veluwe en heeft zelfs een eigen volkslied.

De woning die ze gaan bezichtigen is een modern en vrijstaand nieuwbouwhuis. Bij binnenkomst lopen Lean en Remco direct de tuin in, maar Debbie wil ze toch eerst even de binnenkant laten zien. In het huis zit een open keuken met een eiland en wederom drie slaapkamers. De tuin is groot en biedt ruimte voor de sauna die Remco graag zou willen.

Het oppervlak van het huis is 136 m² en de vraagprijs is €389.000,-. Dat betekent dat ze hier ruim €100.000 van het totaalbudget overhouden voor een verbouwing. Zo kunnen ze de keuken nog helemaal naar wens inrichten én een sauna in de tuin plaatsen. 

En oja, als dit huis in Amsterdam zou staan? Dan zou de vraagprijs met €760.000 ruim €350.000 hoger liggen (op het moment van de tv-opnames). 

Huis 4: Vreeland

Voor zowel Lean als Remco voelt dit dorp enorm vertrouwd. Het ligt op nog geen twintig minuten rijden van Amsterdam en er zijn veel mogelijkheden om met het bootje rond te varen. Maar het dorp is wel erg klein en heeft een beperkt winkelaanbod. Gelukkig maakt de mooie omgeving veel goed.

Het huis dat ze bekijken is een hoekwoning uit 1958. Het hele huis is verbouwd en dus meteen instap klaar. Er zit een grote, dichte woonkeuken in en aan het huis grenst een ruime tuin.

Ook dit huis heeft drie slaapkamers en als verassing een grote zolder. Hier zit namelijk een brede dakkapel in die erg veel ruimte wint. De tuin bevalt het stel zeer: “Ja, leuk hoor!”, zegt Remco.

De vraagprijs voor het huis is €475.000,-, wat bijna €100.000 minder is dan wanneer het (op het moment van opnemen) in Amsterdam zou staan. 

Proefwonen

Nadat ze alle vier de huizen hebben bekeken, kiezen Lean en Remco voor de vierde woning: de hoekwoning in Vreeland. In dit huis mochten ze een week proefwonen, om te kijken of zowel het huis als de woonomgeving hen goed bevalt.

Ze kregen een busje om te vullen met spullen en daar gingen ze. “Ik krijg er wel een beetje traantjes van nu”, zegt Lean wanneer ze de bedjes van de kinderen in de verhuiswagen ziet verdwijnen. “Het is enorm spannend, maar we hebben er ontzettend veel zin in”, zegt Remco.

Al op dag één valt het Lean en Remco op hoe rustig het is in de omgeving van Vreeland. Je kunt er de vogels horen fluiten. Aan het eind van de dag proostten Lean en Remco – zoals gewenst – de dag af met een biertje bij de barbecue en de kinderen slapen hier voor het eerst allebei op een eigen kamer. Ze hebben het erg naar hun zin.

Het stel blijft werken in Amsterdam en is daarom meteen gestart met een nieuwe ochtendroutine. Waar ze normaal altijd alles op de fiets deden, pakken ze nu de auto. 

Lean en Remco wilden graag een open keuken in het nieuwe huis, maar de woning in Vreeland heeft dat niet. “Het is eigenlijk wel lekker hoor, dat je echt een keuken voor jezelf hebt”, zegt Lean wanneer ze staat te koken en de kinderen in de woonkamer spelen.

De dag erna gaan ze heerlijk met het gezin het water op. “Wij zijn wel écht watermensen. We vinden het heerlijk om te ontspannen op een bootje”, vertelt Lean. Het gezin genoot op en top van de boottocht en de omgeving in Vreeland. “Het is een mooie omgeving met leuke tuintje en mooie huizen”, vult Remco aan.

“Ik weet niet of het er beter op geworden is”

Na een week proefwonen zoekt Natasja het stel op om bij te praten. Bij het vertrek naar het nieuwe huis waren Lean en Remco redelijk van slag omdat ze Amsterdam achter zich lieten. “Ik weet niet of het er beter op geworden is”, grapt Lean. Het stel heeft het proefwonen goed ervaren. Ze willen dan ook graag een bod doen op de rustige hoekwoning in Vreeland.

Een aantal maanden later verrassen Lean en Remco het team alleen met een andere mededeling. Er is uiteindelijk toch geen bod gedaan op het huis, omdat ze de afgesloten keuken toch niet zagen zitten. In plaats daarvan zijn ze ingeloot voor een nieuwbouwwoning in de Zaanstreek waar ze naar verwachting in 2023 in kunnen. 

Hoe is het nu met?

Wij spraken Lean en Remco om te horen hoe het nu – ruim een jaar na de opnames van het programma – met ze gaat en vroegen hen waarom ze besloten om mee te doen aan het programma.

Lean: "We waren al drie jaar op zoek naar een woning en het begon ons tegen te staan om door een makelaar in 15 minuten door een huis gejaagd te worden om vervolgens te moeten overbieden voor een bepaalde datum en dan ook nog eens achter het net te vissen. Toen heb ik ons opgegeven."

En hoe voelt het eigenlijk om mee te doen aan zo'n huizenzoektocht én vervolgens een week te mogen proefwonen in een potentieel huis? "Ontzettend leuk!", reageren Lean en Remco beiden enthousiast. "We hebben heel veel gelachen met de crew en het was ook erg leuk om een kijkje achter de schermen te hebben”, aldus Lean.

Niks
Elke week de nieuwste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Ook het proefwonen zelf hebben ze als erg positief ervaren. Ze hebben er echt gewoond en de dagelijkse dingen gedaan die je altijd doet. Zo zijn ze ook op nieuwe inzichten gekomen rondom de wensen en eisen die ze hebben aan hun toekomstige woning én woonplaats. 

Dat was uiteindelijk dan ook de reden dat ze tóch geen bod hebben gedaan op het huis. Een supermarkt in de buurt is toch wel echt een vereiste en het dorpje vonden ze uiteindelijk te klein. 

De rest van de wensen zijn ook iets aangepast. Zo weten ze zeker dat ze een tuin op het zuidwesten willen, dat de reistijd naar werk maximaal 20 minuten mag duren én dat de rust van een dorp ze erg goed doet.

Als laatst vroegen we hen of ze het nieuwbouwhuis in de Zaanstreek ook hadden gekocht als ze niet hadden meegedaan aan het programma, waarop Lean antwoordt: “We denken wel dat we de stap sneller gezet hebben door het programma, omdat we nu hebben ervaren dat de rust ons goed doet.”

Ze moeten nog even wachten, maar in 2023 is het dan eindelijk zo ver!

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore