Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven

Alles over het bijzondere hondenras de Franse bulldog

11 mei 2022 19:23 Aangepast: 13 mei 2022 14:24

Dierenarts Piet heeft vandaag Lola meegenomen naar de studio. Lola is een Franse bulldog en dat hondenras is dan ook het onderwerp van vandaag. Piet gaat er van alles over vertellen. Dit hondenras is namelijk een bijzondere.

Een stukje geschiedenis

Bulldogs werden vroeger gefokt om met stieren te vechten. Vandaar ook de naam bulldog. Het korte snuitje wat ze hebben hielp daarbij, want als ze zich dan vastbeten in de stier, konden ze blijven ademhalen. Gelukkig gebeurt dit intussen niet meer.

Kort snuitje

Bulldogs hebben dus door het fokken zo’n korte snuit gekregen. Helaas kunnen ze hierdoor ook ademhalingsproblemen ontwikkelen. Vooral wanneer het warm weer wordt, kunnen de hondjes minder goed hun warmte kwijt. Ze hebben namelijk niet alleen een kort neusje, maar ook kleine neusgaten, een lang gehemelte en vaak ook een afgeplatte luchtpijp. Hierdoor is het voor bulldogs erg lastig om te hijgen. Wanneer ze dit doen om hun warmte kwijt te raken kunnen ze in de problemen raken. Het kan zelfs leiden tot verstikking.

Populair

Franse bulldogs zijn momenteel erg populair onder de hondenliefhebbers. Dit is ook helemaal niet gek. De beestjes zijn ontzettend sociaal, lief, gezellig en grappig. Ze zijn zelfs een beetje de clowns van het hondenrijk. Door hun zachtaardige karakter, passen ze bij bijna elk huishouden.

Een helpende poot

Heb je al een Franse bulldog en merk je dat ‘ie last heeft van zijn ademhaling? Dan zijn er gelukkig ook dingen die je zelf kunt ondernemen om het voor het beestje makkelijker te maken.

Zo kun je een airco in huis zetten voor de warmere dagen. Door de temperatuur lager te houden, hoeft de hond niet extra hard te werken om de warmte kwijt te raken en hoeft ‘ie dus niet te gaan hijgen.

Ook doen dierenartsen operaties aan de neusgaten, luchtpijp en het gehemelte om de hond wat meer ademruimte te geven. Dit hoeft gelukkig niet bij alle bulldogs te gebeuren en kan je gerust met je eigen dierenarts bespreken.

Adopteren

Als je een Franse bulldog ziet en denkt: ‘Aahh, ik wil er ook eentje,’ probeer dan eerst eens te kijken naar een kruising. Vaak hebben die het leuke karakter van de bulldog, maar niet het platte neusje. Tegenwoordig worden bulldogs gelukkig met een langere snuit gefokt. Daar zou je dus ook naar op zoek kunnen gaan.

Fotocredits

Miniatuurvoorbeeld
Elke week de nieuwste tips en inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore